30 Ιουνίου 2016

Η Cosco καταγγέλλει τον Δρίτσα για μονομερείς ενέργειες

(upd) Ολοκληρωτική αναδίπλωση της κυβέρνησης υπέρ της Cosco. «Η κυβέρνηση με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν επανέφερε τον κυρωτικό νόμο σε αυτόν που είχε συμφωνηθεί και υπογραφτεί μεταξύ των δυο πλευρών»
δηλώνουν κορυφαία στελέχη της Cosco στην «Καθημερινή». Η εξέλιξη σηματοδοτεί την ολοκληρωτική αναδίπλωση της ελληνικής κυβέρνησης μετά και την έντονη επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε χθες η κινεζική πλευρά τόσο προς το Μαξίμου όσο και προς το ΤΑΙΠΕΔ. Και τα 7 σημεία που εντόπιζε ως παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα η Cosco περιλήφθησαν εκ νέου στο κατατεθέν νομοσχέδιο.

Λίγο πριν κατατεθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε ως όφειλε στις απαιτούμενες βελτιώσεις, προκειμένου να είναι νομοτεχνικά άρτιες οι διατυπώσεις του κυρωτικού νόμου». 


Νωρίτερα γράφαμε:
Εμπλοκή σημειώθηκε στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΟΛΠ ΑΕ. Η Cosco, σύμφωνα με το protothema.gr, καταγγέλλει επισήμως με επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, ότι το κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή "δεν είναι μόνο διαφορετικό αλλά και εντελώς αντίθετο αφενός με βασικούς όρους της συμφωνίας μας, αφετέρου με τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκε η οικονομική προσφορά της εταιρείας μας για την εξαγορά της ΟΛΠ ΑΕ"

Η Cosco καταγγέλλει τον υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, για «μονομερείς» ενέργειες σημειώνοντας πως "οι τροποποιήσεις του συμβατικά συμφωνημένο σχεδίου νόμου αποτελούν μια προφανή απόπειρα του αρμοδίου Υπουργείου Ναυτιλίας να υποκαταστήσει πλήρως την διοίκηση της ΟΛΠ, να καταστήσει ανενεργές σχεδόν το σύνολο των διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης και να τροποποιήσει δια νόμου την συναφθείσα συμφωνία για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ".

Τέλος η Cosco ζητά "την αποκατάσταση του κατατεθέντος κυρωτικού νόμου στα συμφωνηθέντα, με τρόπο που να ανταποκρίνεται πλήρως και απολύτως σε αυτά, χωρίς φυσικά να τα τροποποιεί με οποιοδήποτε τρόπο".

Μάλιστα "προς διευκόλυνση της επαναφοράς του κειμένου του κυρωτικού νόμου στην συμφωνηθείσα μορφή του" η Cosco επισυνάπτει τις εντοπισμένες από την ίδια διαφοροποιήσεις "που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές"


Σε ό,τι αφορά στις «μονομερείς» ενέργειες του Θοδωρή Δρίτσα, η Cosco αναφέρει τα ακόλουθα (συνοπτικά) σε επτά σημεία:

1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε.

2. Διαγράψατε την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. 

3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών, την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά.

4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφή της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της. 

Το περιεχόμενο της επιστολής Cosco, με την οποία καταγγέλλει ουσιώδεις αλλαγές στο τελικό κείμενο που κατατέθηκε στην Βουλή σε σχέση με αυτό που είχε συμφωνηθεί μεταξύ της εταιρείας και της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας στην Βουλή επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι αλλαγές έγιναν «στο πλαίσιο δικαιοδοσίας του». Πρόσθεσε όμως ο υπουργός Ναυτιλίας ότι «Η επιστολή θα ληφθεί υπόψη... Η κυβέρνηση θα το μελετήσει. Θα δει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις και θα δούμε πως θα το ρυθμίσουμε...». 

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου