25 Ιουνίου 2016

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα

Ίσως κανένας από τους Γερμανούς τουλάχιστον πολιτικούς δεν περίμενε στα σοβαρά αυτή την απόφαση των Βρετανών, όπως παραδέχονται με αφοπλιστική ειλικρίνεια εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, μιλώντας στη Deutsche Welle. To Brexit είναι μια αφύπνιση παραδέχονται και συνιστούν μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στις άμεσες και έμμεσες συνέπειες του Brexit στην ελληνική οικονομία γίνονται επίσης αναφορές σε άρθρο στην Καθημερινή.

Αντιδράσεις ορισμένων γερμανών πολιτικών


Οι πρώτες αντιδράσεις ορισμένων γερμανών πολιτικών, για τις πιθανές επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ στο ελληνικό πρόβλημα, από δηλώσεις τους στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle: 

Ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ (φωτογραφία επάνω) σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ελληνική κρίση εκτιμά ότι: «Είναι προφανές ότι δεν αρκεί να επενδύεις μόνο στη λιτότητα και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αδιαμφισβήτητα είναι αναγκαίες. Στο τέλος της ημέρας χρειάζεται και η ανάπτυξη, θα πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Η υψηλή ανεργία των νέων στη νότια Ευρώπη συνιστά πρόβλημα και για τη Γερμανία. Εάν οι άνθρωποι δεν δουν ελπίδα στην Ευρώπη θα στραφούν στον εθνικισμό. Το αποτέλεσμα στη Μ. Βρετανία μπορεί να χρησιμεύσει για όλους μας ως μια αφύπνιση για βασικές αλλαγές». 

Ο Χανς Πέτερ Ουλ, βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, διαχωρίζει την περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας από αυτή της Ελλάδας. «Κανένας λογικά σκεπτόμενος Έλληνας δεν θέτει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ», τονίζει. Το πρόβλημα της Ελλάδας σχετίζεται με το χρέος. Ως τώρα έχουν γίνει αρκετά για να μειωθούν τα βάρη, για τα επόμενα χρόνια, η χώρα δεν θα πληρώνει τόκους. Το ζητούμενο τώρα είναι σύμφωνα με τον κ. Ούλ ότι: «Θα πρέπει οι θεμελιώδεις Ευρωπαϊκές Συνθήκες να μην είναι μόνο για τους καλούς καιρούς αλλά θα πρέπει να είναι ανθεκτικές για όλες τις εποχές. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει από κοινού να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Οι Συνθήκες θα πρέπει να αλλάξουν - και μαζί με την Ελλάδα». 

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος «Η Αριστερά» τονίζει ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα της ΕΕ θα πρέπει το κεντρικό μέλημα της γερμανικής κυβέρνησης να είναι η αλλαγή πλεύσης. Η κ. Βάγκενκνεχτ (φωτογραφία επάνω) δηλώνει στη Deutsche Welle: «To Brexit δείχνει τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης εντός της ΕΕ λόγω της πολιτικής που ακολουθεί. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας βλέπουμε μια χώρα που έχει αντιμετωπισθεί με τον χειρότερο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς, που έχει εξαναγκασθεί να ακολουθήσει μια πορεία που αύξησε ραγδαία την φτώχεια, που γονάτισε την οικονομία. Σαφώς θα πρέπει τώρα όλοι να προβληματιστούν στην ΕΕ κατά πόσο θέλουν να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτό το δρόμο που θα σήμαινε και επιπλέον μείωση της εμπιστοσύνης και πίστης και που θα αύξανε την αντίδραση του κόσμου. Το σωστό θα ήταν μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής στο σύνολό της θέτοντας ως μέτρο κοινωνικά κριτήρια. Μια τέτοια αλλαγή θα ήταν σίγουρα προς όφελος της Ελλάδας αλλά και προπαντός ολόκληρης της Ευρώπης.” 

Πηγή: http://dw.com/p/1JCeU 

Συνέπειες του Brexit στην ελληνική οικονομία


Στα επίπεδα του 0,5% του ΑΕΠ ή περίπου 900 εκατ. ευρώ υπολογίζει το ΔΝΤ τη συνολική αρνητική επίπτωση για την ελληνική οικονομία από την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Το ποσό μπορεί να μην προκαλεί «τρόμο», αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αμελητέο. Πάντως, κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι «περιορισμένες».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες συνέπειες από το Brexit. Στις άμεσες συνέπειες συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις σε εξαγωγές, τουρισμό, η φοίτηση στο Ην. Βασίλειο (τα βρετανικά πανεπιστήμια είχαν χαμηλά δίδακτρα για φοιτητές που προέρχονται από χώρες-μέλη της ΕΕ) και μεσοπρόθεσμα αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πτώση στα χρηματιστήρια, αρμόδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι υπάρχει υπεραντίδραση, καθώς είχε προεξοφληθεί η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει την Ελλάδα είναι οι έμμεσες συνέπειες που θα έχει το Brexit. Η ελληνική οικονομία καλείται πλέον να ορθοποδήσει σε ένα διεθνές περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, που προστίθεται στην αβεβαιότητα που προκαλείται από την ίδια τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και αναλυτές της αγοράς, εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα λειτουργήσει αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι το Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι συζητήσεις για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου