24 Ιουνίου 2016

Σε ελεύθερη πτώση τα Χρηματιστήρια λόγω Brexit

Απόλυτα αιφνιδιασμένες οι ευρωπαϊκές αγορές από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης στις συναλλαγές τις πρώτες ώρες της Παρασκευής.

Το μαζικό sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θυμίζει τις χειρότερες ημέρες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 σημειώνει βουτιά 8,2%, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 7,6%, ο γερμανικός DAX σημειώνει βουτιά 9,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί σε ποσοστό 7%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 3,9% (με τις περισσότερες μετοχές να βρίσκονται σε αναστολή διαπραγμάτευσης), ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βυθίζεται 12%. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται σε ποσοστό 14%

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται κυρίως οι τραπεζικές μετοχές, με τους βρετανικούς κολοσσούς Barclays, Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση γνωρίζοντας απώλειες άνω του 20%.

Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «έστειλε» τη στερλίνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1985, «βουλιάζοντάς την» - έστω και πρόσκαιρα - κατά 10%, για να ανακάμψει ελαφρά στη συνεχεια. Υπό κλοιό πιέσεων βρίσκεται και το ευρώ, το οποίο διολισθαίνει σε ποσοστό πάνω από 2,50% έναντι του δολαρίου. Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται έντονα πτωτικά, ενώ αντίθετα ενισχύονται, ως ασφαλή καταφύγια, τα συμβόλαια του χρυσού.

Οι αναλυτές ήδη κάνουν λόγο για παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών προκειμένου η Ευρώπη να μην διολισθήσει και πάλι στην ύφεση.

Σε ελεύθερη πτώση και το Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε επίπεδα κραχ η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η επικράτηση του Brexit και οι δραματικές απώλειες στις διεθνείς αγορές οδηγούν τους επενδυτές σε μπαράζ πωλήσεων.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατακρημνίζεται (γύρω στις 11:00) κατά 14,62% στις 527,39 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει ισχυρές απώλειες κατά 17,25% στις 1.422,60 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι σημαντικότερες πιέσεις εντοπίζονται στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολισθαίνει κατά 29,82% στις 548,63 μονάδες. Ενδεικτικά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 29,82%, ηΤράπεζα Πειραιώς κατά 30%, η Eurobank κατά 30% και η Alpha Bank κατά 29,66%.

Παράλληλα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων εμφανίζουν σημαντική άνοδο, καθώς το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται στο 9,226%, σημειώνοντας άνοδο κατά 18,60%. Αντίθετα, το επιτόκιο του γερμανικού ομολόγου υποχωρεί στο -0,08%.

Σημειώνεται ότι οι Βρετανοί πολίτες, στο χθεσινό δημοψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ε.Ε., καθώς το στρατόπεδο του Brexit κέρδισε με 51,9% έναντι 48,1% του στρατοπέδου του Remain.

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.gr, www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου