21 Ιουνίου 2016

Η πλωτή προβλήτα του Κρίστο στη λίμνη Ιζέο

από τη Deutsche Welle 

Έργο τέχνης πάνω στο νερό. Η μικρή πόλη Σουλτσάνο στη λίμνη Ιζέο της βόρειας Ιταλίας αναμένει πάνω από 800.000 επισκέπτες φέτος το καλοκαίρι. Οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει το νέο ανατρεπτικό έργο του διάσημου εικαστικού Κρίστο με τίτλο «Floating Piers». Πρόκειται για μία πλωτή προβλήτα μήκους 3 χιλιομέτρων που ενώνει δύο μικρά νησάκια της ιταλικής λίμνης. 

Δωρεάν είσοδος. Όσοι έρθουν να δουν από κοντά την πλωτή προβλήτα του Κρίστο δεν θα πληρώσουν εισιτήριο. Ο βουλγαρικής καταγωγής εικαστικός σούπερ σταρ είναι κατά της εμπορευματοποίησης της τέχνης. Ο ίδιος μάλιστα χρηματοδότησε μόνος του αυτό το πρότζεκτ μέσω των πωλήσεων έργων του. Η εικαστική παρέμβαση στη λίμνη Ιζέο κόστισε 13 εκατομ. ευρώ. 


Στα βήματα του Ιησού... Η δήμαρχος της πόλης Φιορέλα Τούρλα αποκαλεί την πλωτή προβλήτα «θαύμα του Ιησού», παραπέμποντας στην ευαγγελική περικοπή σύμφωνα με την οποία ο Ιησούς περπάτησε πάνω στη θάλασσα. Πράγματι η κατασκευή είναι τέτοια που δίνει την αίσθηση στους επισκέπτες ότι βαδίζουν πάνω στο νερό. Η προβλήτα θα παραμείνει στη λίμνη μόνο για λίγο καιρό. 


Κρίστο και Ζαν Κλοντ. Ο Κρίστο ξεκίνησε να σχεδιάζει το συγκεκριμένο πρότζεκτ ήδη από τη δεκαετία του 1970 μαζί με την εξίσου διάσημη εικαστικό και σύζυγό του Ζαν Κλοντ, η οποία απεβίωσε το 2009. Αρχικά σκέφτονταν να στήσουν την προβλήτα στην Ιαπωνία ή την Αργεντινή αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν τις σχετικές άδειες.

Παρασκευάζοντας τον ειδικό καμβά. Το ανθεκτικό υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη η προβλήτα έχει σφραγίδα «made in Germany». Κατασκευάστηκε από την εταιρεία Setex με έδρα το Χάμινκελν και βασίζεται στο νάυλον. Το ιδιότυπο αυτό ύφασμα καλύπτει συνολικά μία επιφάνεια 90 τ.μ. και έχει τοποθετηθεί πέρα από την ίδια την προβλήτα και σε δρομάκια του Σουλτσάνο που οδηγούν στη λίμνη. 


Πυρετώδεις προετοιμασίες. Όταν πλέον το ύφασμα έφτασε στη λίμνη Ιζέο δύο βοηθοί του Κρίστο άρχισαν να το κόβουν με μηχανήματα λέιζερ και να το ράβουν με ραπτομηχανές υψηλής τεχνολογίας. To ύφασμα τοποθετήθηκε στη συνέχεια πάνω σε ειδικές λεπτές σχεδίες, οι οποίες αποτελούν και τη σταθερή βάση της όλης κατασκευής. 


Ένα έργο ζωής γίνεται πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 2015 ο Κρίστο βρέθηκε στη λίμνη Ιζέο για να επιβλέψει το τελικό στάδιο της κατασκευής της πλωτής προβλήτας. Πόζαρε στον φωτογραφικό φακό περιχαρής για την υλοποίηση της εικαστικής παρέμβασης που αποτελούσε γι´ αυτόν έργο ζωής. 


Εφήμερη ομορφιά. Το ύφασμα στερεώθηκε με επιτυχία στις ειδικές σχεδίες προσδίδοντας την απαραίτητη σταθερότητα στην προβλήτα, οι οποία είναι έτοιμη να υποδεχθεί έως και 20.000 επισκέπτες. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά άρτιο. Μια λωρίδα κίτρινου σχίζει τα νερά της λίμνης με φόντο τις καταπράσινες ιταλικές πλαγιές. Μια μοναδική εμπειρία για τους τολμηρούς αλλά και τους φανατικούς θαυμαστές του Κρίστο.

Κείμενο: Γκάμπι Ρόιχερ
Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου