18 Ιουνίου 2016

Σάλος με τις δηλώσεις Πολάκη για το παραδικαστικό κύκλωμα

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Περιστέρι, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης είπε ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος»! Ο ίδιος μάλιστα έθεσε και ζήτημα αλλαγής της σύνθεσης του δικαστικού σώματος. «Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων», είπε! Και ξέσπασε σάλος.

Οι δηλώσεις του, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), η οποία τις χαρακτηρίζει απαράδεκτες και ζητά την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι ο κ. Πολάκης, «χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα» αναφέρθηκε στην ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος, κάτι το οποίο «δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή».

Διευκρινιστικές δηλώσεις μετά τον σάλο που ξέσπασε προσπαθησε να δώσει χθες με ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτει καθημερινά στον χώρο της Υγείας», σημειώνοντας ότι «βρίσκεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί». Μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης ότι «οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο. Αλλωστε υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης».

Όμως, πέντε δικαστικές ενώσεις, ανάμεσα στις οποίες και δύο, δικαστών των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβούλιο Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), επανέρχονται και με κοινή ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, "θλιβερές, ανεπίτρεπτες και ασύμβατες με τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του Πολιτεύματος". Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν: «Προσβάλλει και απαξιώνει με εντυπωσιακή προχειρότητα, χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση, και με ισοπεδωτικές γενικεύσεις τους δικαστικούς λειτουργούς, υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, απαραίτητη σ' ένα κράτος Δικαίου, και υπονομεύει αυτό ακριβώς που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί, όταν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η εμπιστοσύνη στον θεσμό της Δικαιοσύνης, αποτελεί ύψιστη αναγκαιότητα και για την οικονομική ανάπτυξη και την λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα μας».
Κάποτε λοιπόν οι κύριοι της εκτελεστικής εξουσίας πρέπει να καταλάβουν ότι οι αόριστες δηλώσεις όταν καταγγέλουν κάτι (και πρέπει να προβαίνουν σε καταγγελίες όταν κάτι σαθρό υπάρχει) δεν αρμόζουν σε υπουργούς. Οι δηλώσεις τους θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και να συνοδεύονται από στοιχεία. Δεν κάνουν κουβέντα καφενείου!

Πηγές: Με στοιχεία από www.protagon.grwww.kathimerini.gr 

Σχετικές αναναρτήσεις:
Παραλήρημα Πολάκη κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ
Ο Πολάκης «θάβει» τα ΜΜΕ, αλλά στο twitter τον θάβουν!






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου