27 Ιουνίου 2016

Τι σημαίνει ένα Brexit για τη ναυτιλία;

Με ψυχραιμία παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με το Βrexit η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα. Αν και δεν λείπουν και εκείνοι που εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι περισσότερες φωνές από καθαρά ναυτιλιακή σκοπιά, είναι μάλλον ψύχραιμες.
Το τι μπορεί να σημαίνει ένα Brexit για τη ναυτιλία εξετάζεται, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στη Ναυτεμπορική, από τρεις κυρίως πλευρές από τους ναυτιλιακούς παράγοντες.

* Η πρώτη πλευρά είναι οι επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, που θα επιφέρει η εξέλιξη αυτή σε θαλάσσιο εμπόριο, ναύλους, κ.λπ. Όπως σημειώνουν ναυτιλιακοί παράγοντες, ένα διαζύγιο Ε.Ε. και Μεγάλης Βρετανίας δημιουργεί βραχυπρόθεσμα αβεβαιότητες, οι οποίες πάντα επηρεάζουν και το εμπόριο. Η αβεβαιότητα αυτή θα είναι όμως ένας ακόμη παράγοντας που θα προστεθεί σε μία ήδη υφιστάμενη προβληματική κατάσταση που βιώνει η ναυτιλία. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα δεν βλέπουν πώς μπορεί να επηρεαστεί η ναυτιλία δεδομένου ότι πρόκειται για διεθνή δραστηριότητα, με τις συναλλαγές να γίνονται σε δολάριο.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία του παγκοσμίου εμπορίου είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και το Brexit είναι ένας από αυτούς. Να σημειωθεί ωστόσο πως υπάρχει ο φόβος ότι τέτοιου είδους εξελίξεις μπορεί να ενισχύουν τις τάσεις προστατευτισμού, κάτι που δεν είναι προς το συμφέρον της ναυτιλίας που θέλει ελεύθερο εμπόριο. Εν κατακλείδι, όμως, αυτά είναι πράγματα που αφορούν το μέλλον και οι όποιες επιπτώσεις είναι πάντα σε συνάρτηση και με τα θεμελιώδη μεγέθη της ναυτιλίας.

* Η δεύτερη πλευρά είναι η θεσμική - νομοθετική: Η ναυτιλία είναι μία διεθνής δραστηριότητα και το θεσμικό της πλαίσιο λειτουργίας καθορίζεται εν πολλοίς από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) στον οποίο συμμετέχουν τα όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, στον οποίο όμως διεκδικεί αυθύπαρκτο ρόλο και η Ε.Ε. Μάλιστα, πριν από τις μεγάλες αποφάσεις η Ε.Ε. συνδιαλέγεται με τα κράτη μέλη για να τα δεσμεύει σε μία ενιαία στάση. Αυτή η διαδικασία πολλές φορές αλλοιώνει τις θέσεις που υποστηρίζουν μεγάλα ναυτιλιακά έθνη όπως η Ελλάδα αλλά και η Μεγάλη Βρετανία. Μία έξοδος λοιπόν του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στους συσχετισμούς τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και στον ΙΜΟ για τα ναυτιλιακά θέματα.

* Η τρίτη πλευρά είναι αυτή καθαυτή η πλευρά που συνδέεται άμεσα με τη ναυτιλιακή επιχείρηση (ελευθερία εγκατάστασης, φορολογικό, κ.λπ.). Όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, με ένα Brexit, το ναυτιλιακό cluster του Λονδίνου θα επιδιώξει να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικό, καθώς δεν θα δεσμεύεται και από διάφορους κοινοτικούς κανονισμούς. 

Το Λονδίνο, που αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλα ναυτιλιακά κέντρα, αισθανόταν την Ε.Ε. σαν στενό κορσέ. Τώρα θα απελευθερωθεί και θα στοχεύσει να μη χάσει ποτέ τον τίτλο του κέντρου της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ήδη κινδυνεύει να χάσει το «στέμμα» από άλλα ναυτιλιακά κέντρα της Άπω Ανατολής. 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η αβεβαιότητα περί τη φορολογία (tonnage tax) που δημιουργούν κοινοτικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού τώρα θα εκλείψουν. Ορισμένοι πιο «τολμηροί» θεωρούν ότι παρουσιάζεται η ευκαιρία στο Λονδίνο να αποκτήσει νέα πλεονεκτήματα και να γίνει ακόμη πιο ελκυστικό ως έδρα της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Πηγή: Απόσπασμα δημοσιεύματο στη www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου