24 Ιουνίου 2016

Brexit ψήφισαν οι Βρετανοί

(upd) Ραγδαίες οι εξελίξεις σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση. Πανικός στις διεθνείς αγορές.

Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου ( Leave) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας (Remain) στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή.

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 72%.

Η Αγγλία ψήφισε έξοδο παρ' ότι α αποτελέσματα στο Λονδίνο ήταν υπέρ της ΕΕ. Η Σκωτία ψήφισε υπέρ της παραμονής. Όσο για την Ουαλία, ψήφισε υπέρ της εξόδου, ενώ στη Βόρειο Ιρλανδία ψήφισαν παραμονή στην ΕΕ.


Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που ενεργοποίησε την διαδικασία του δημοψηφίσματος, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Πυροδότησε το δημοψήφισμα προκειμένου να ικανοποιήσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Tories και, εν συνεχεία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν Remain. Σήμερα, λίγο πριν τις 8:30 ώρα Βρετανίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία ενώ ο διάδοχός του θα επιλεγεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο Συνέδριο των συντηρητικών. 

Σε δοκιμασία, ωστόσο, μπαίνουν και οι Εργατικοί, καθώς και η δική του επιλογή για Remain αποδοκιμάστηκε. 

Ταυτόχρονα δημιουργούνται και συνθήκες αποσύνθεσης για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία θα πιέσουν για να διεξάγουν τα δικά τους δημοψηφίσματα απόσχισης, όχι από την Ενωση αλλά από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πανικό στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα. Κατακόρυφη πτώση σημειώνει η λίρα που βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 31 ετών, καθώς κυμαίνεται στα 1,36 δολάρια, με πτώση 8,3%. Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, το Λονδίνο υποχωρεί κατά 8,1% (με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%), η Φρανκφούρτη επίσης κατά 9,1% και το Παρίσι κατά 6,78%. Το χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε πτώση που άγγιξε το 8%. Όσο για το χρηματιστήριο της Αθήνας η πτώση στο ξεκίνημα ανέρχεται πρίπου στο 14% με τις τράπεζες να βυθίζονται στο -30%.

Νάιτζελ Φαρατζ: «Τολμήστε να ονειρευτείτε ότι η αυγή θα βρει ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Φαρατζ χαρακτηριστικά. «Ας καταγραφεί στην ιστορία η 23η Ιουνίου ως η ημέρα ανεξαρτησίας μας», κατέληξε.

Ο Κάμερον αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του σε σχέση με τις ενέργειες της Βρετανίας από εδώ και στο εξής μέσα στις επόμενες ημέρες για την εκκίνηση των σχετικών συνομιλιών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένας κράτος-μέλος της Ε.Ε. διαπραγματεύεται την έξοδο του. 

Πηγές: Στοιχεία από www.kathimerini.gr, www.tovima.gr, www.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου