25 Ιουνίου 2016

Περίεργες αντιδράσεις στο Brexit

Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο!

Περισσότεροι από 40.000 πολίτες υπέγραψαν αίτημα στο διαδίκτυο αξιώνοντας η βρετανική πρωτεύουσα να κηρύξει την ανεξαρτησία της και να παραμείνει εντός της Ε.Ε., παρά την απόφαση των Βρετανών πολιτών υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Με το αίτημα στον ιστότοπο change.org ζητούν από τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν να «κηρύξει το Λονδίνο ανεξάρτητο από το Ηνωμένο Βασίλειο και να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Το Λονδίνο είναι μια διεθνής πόλη και εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην καρδιά της Ευρώπης» επισημαίνεται στο κείμενο.

Ο Σαντίκ Καν από την πλευρά του δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο ζητά το Λονδίνο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της εξόδου από την ΕΕ. «Είναι κρίσιμο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη διαδικασία των επαναδιαπραγματεύσεων», τονίζεται. 

Ντόναλντ Τραμπ: Μετά τη Σκωτία, θα επισκεφθώ το Ηνωμένο Βασίλειο! 

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι, μετά τη Σκωτία, θα επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ είναι γνωστό ότι η Σκωτία αποτελεί, μαζί με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, συστατικό μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Άγνωστο κατά πόσο αυτό αποτελεί έμμεση αναφορά σε διάθεση ανεξαρτητοποίησης από πλευράς των Σκωτσέζων, της οποίας έγινε γνώστης ο Αμερικανός πολιτικός. 

DonaId J. Trump @realDenaldTrump
After my stop in Scotland I'll be visiting the United Kingdom also. Very busy day! 

Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεμπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στη Σκωτία. «Είναι φανταστικό, οι Βρετανοί πήραν πίσω τον έλεγχο της χώρας τους», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζοντας την έκβαση του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Τις μικρότερες απώλειες στην Ευρώπη είχε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου(!) μετά το Brexit 

Ισχυρότατες απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά άγγιξαν και το -10%, εμφάνισαν σήμερα τα χρηματιστήρια σ' όλη την Ευρώπη, καθώς η επικράτηση του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα οδήγησε σε περιδίνηση τις διεθνείς αγορές. 
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε πτωτικά κατά 7,03%.

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 6,82%, ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 8,04%, στην Ισπανία ο IBEX 35 διολίσθησε κατά 12,35%, ενώ στην Ιταλία, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες κατά 12,48%. 

Όμως ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε μόνο κατά 3,15%. 


Καθησυχάζει τους Βρετανούς εργαζομένους στα όργανα της Ε.Ε. ο Γιούνκερ

Καθησυχαστικός για το μέλλον των Βρετανών εργαζομένων στους θεσμούς, παρά το Brexit, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είστε υπάλληλοι της Ένωσης» (...) Αφήσατε τα εθνικά “καπέλα” σας στην πόρτα όταν μπήκατε σε αυτόν τον θεσμό. Σήμερα, αυτή η πόρτα δεν κλείνει πίσω σας», αναφέρει ο κ. Γιούνκερ σε επιστολή που τους απηύθυνε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1.164 Βρετανοί εργάζονται σήμερα σε διάφορες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου