24 Ιουνίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 24.6.2016

(upd) Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που επέλεξαν χθες στο δημοψήφισμα οι Βρετανοί ψηφοφόροι, καθώς και οι επιπτώσεις της, μονοπωλούν σήμερα την επικαιρότητα. 

Brexit ψήφισαν οι Βρετανοί. Ραγδαίες οι εξελίξεις σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ενωση. Πανικός στις διεθνείς αγορές.

Το 51,9% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της εξόδου ( Leave) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι 48,1% που ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας (Remain) στην ευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του χθεσινού δημοψηφίσματος. 

Κάμερον: Η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία «Η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό για μένα να μείνω καπετάνιος. Ο βρετανικός λαός έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή. Θεωρώ ότι η χώρα απαιτεί μια νέα ηγεσία. Θα παραμείνω πρωθυπουργός μέχρι το συνέδριο των Συντηρητικών τον Οκτώβριο» σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και πρόσθεσε: «Η διαπραγμάτευση με την ΕΕ θα πρέπει να γίνει από νέο Πρωθυπουργό». 

Ενόψει βαθιάς πολιτικής κρίσης η Μ. Βρετανία Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η παραίτηση Κάμερον φέρνουν τόσο τους Συντηρητικούς όσο και τους Εργατικούς ενώπιον σοβαρών προκλήσεων για το μέλλον τους. Καθησυχαστικός ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. 


Brexit: Σκληρή γραμμή από E.E. - Λονδίνο: δεν υπάρχει λόγος βιασύνης«Αναμένουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα» τονίζουν οι Ζ.Κ. Γιούνκερ, Ντ. Τουσκ, Μ. Σουλτς και Μ. Ρούτε στο κοινό τους ανακοινωθέν. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στο Λονδίνο μοιάζουν να μην βιάζονται. Ο Ντ. Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία του άρθρου 50 αλλά θα αφήσει την ευθύνη στο διάδοχό του στην πρωθυπουργία. 

Κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πανικός στις αγορές στις 24.6.2016, λόγω Brexit. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε σήμερα Παρασκευή με σοβαρές απώλειες 13,42% στις 534,78 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά σήμερα είχε φτάσει να χάνει μέχρι και 15,46%. Ο τραπεζικός δείκτης κατέρρευσε κλείνοντας με απώλειες 29,68% στις 726,37 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκανε "βουτιά" 7%, κλείνοντας στις 321,98 μονάδες, πρόκειται για τη χειρότερη ημέρα από τον Οκτώβριο του 2008 για το δείκτη. Ο βρετανικός FTSE 100 περιόρισε αισθητά τις απώλειες του (προφανώς κατόπιν στήριξης) κλείνοντας στο -2,76%, αν και στις πρωινές συναλλαγές ο δείκτης βρέθηκε να σημειώνει βουτιά 8,7%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 6,82%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 8%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση-ρεκόρ 12,48%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βυθίστηκε 12,35% στις 7.787,70 μονάδες. Προηγουμένως με σοβρές απώλειες της τάξης του 7,92% είχε κλείσει ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ισχυροί κλυδωνισμοί και στη Wall Street. 

Νωρίτερα γράφαμε: Σε ελεύθερη πτώση τα Χρηματιστήρια λόγω Brexit. Απόλυτα αιφνιδιασμένες οι ευρωπαϊκές αγορές από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης σήμερα Παρασκευή με μαζικό sell-off στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την πτώση να κυμαίνεται στο 7-9%. Στα επίπεδα του κράχ η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον γενικό δείκτη να σημειώνει απώλειες από 13-14%, βουτιά στις ελληνικές τράπεζες στο -30%.

Brexit: Πανικός σε Γερμανία και Βρυξέλλες - Για «εφιάλτη» κάνουν λόγο ευρωπαίοι πολιτικοί Σόιμπλε : «Σέβομαι το αποτέλεσμα» - «Κακή μέρα για την Ευρώπη», αναφέρει ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σόιμπλε: «Η Ευρώπη θα παραμείνει συσπειρωμένη»
Το Βερολίνο παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία μετά την επικράτηση του Leave στο ιστορικό δημοψήφισμα και την παραίτηση Κάμερον. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα. 


Stern: «Ντ. Κάμερον: Ο άνθρωπος που έπαιξε την Ευρώπη στα ζάρια». Το περιοδικό Stern επιγράφει το άρθρο του «Ντ. Κάμερον: Ο άνθρωπος που έπαιξε την Ευρώπη στα ζάρια» και ειδικότερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό σχολιάζει: «Τζόγαρε ήδη πριν από δυο χρόνια με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και τη γλίτωσε παρά τρίχα. Τζόγαρε άλλη μια φορά και υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση όμως για πατριωτικούς λόγους. Ήθελε απλά να ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του. Ήταν καθαρός και όπως τώρα ξέρουμε – ανεύθυνος οπορτουνισμός, και αυτή τη φορά δεν κατάφερε να γλιτώσει». 

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη. «Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό μήνυμά του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου