25 Ιουνίου 2016

Ντέιβιντ Κάμερον: Ο μοιραίος Βρετανός πρωθυπουργός

«Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας επιτιμητικά την ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που ενεργοποίησε την διαδικασία του δημοψηφίσματος, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με τις επιλογές του. Πυροδότησε το δημοψήφισμα προκειμένου να ικανοποιήσει την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Tories και, εν συνεχεία, επιχείρησε να πείσει τους πολίτες να ψηφίσουν Remain. Αμέσως μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος (51,9% Leave έναντι 48,1% Remain) ο Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Πρωθυπουργία ενώ ο διάδοχός του θα επιλεγεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου στο Συνέδριο των συντηρητικών. Προηγουμένως είχε δώσει το δικαίωμα στον λαϊκιστή Νάιτζελ Φαρατζ να πανηγυρίσει δηλώνοντας: «Τολμήστε να ονειρευτείτε ότι η αυγή θα βρει ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο... Ας καταγραφεί στην ιστορία η 23η Ιουνίου ως η ημέρα ανεξαρτησίας μας». 


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον. «Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου


Το περιοδικό Stern επιγράφει το άρθρο του «Ντ. Κάμερον: Ο άνθρωπος που έπαιξε την Ευρώπη στα ζάρια» και σημειώνει: «Οι συνέπειες ακόμα κι αν δεν μπορούν να προβλεφθούν στο σύνολό τους είναι καταστροφικές. Είναι καταστροφικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, καταστροφικές για τον Ντ. Κάμερον, ο οποίος από τον Οκτώβριο δεν θα είναι πια πρωθυπουργός. Και είναι μια καταστροφή για την Ευρώπη και τον κόσμο». 

Ειδικότερα για τον Βρετανό πρωθυπουργό το Stern σχολιάζει: «Τζόγαρε ήδη πριν από δυο χρόνια με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και τη γλίτωσε παρά τρίχα. Τζόγαρε άλλη μια φορά και υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ. Σε καμία περίπτωση όμως για πατριωτικούς λόγους. Ήθελε απλά να ικανοποιήσει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του. Ήταν καθαρός και όπως τώρα ξέρουμε – ανεύθυνος οπορτουνισμός, και αυτή τη φορά δεν κατάφερε να γλιτώσει». 

Ο Ντέιβιντ Γουίλλιαμ Ντόναλντ Κάμερον (David William Donald Cameron, 9 Οκτωβρίου 1966) είναι Άγγλος πολιτικός, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2010 και αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος. Είναι βουλευτής του βρετανικού Κοινοβουλίου από την εκλογική περιφέρεια του Ουίτνεϋ στα δυτικά του Όξφορντσαϊρ. Επανεξελέγη στην πρωθυπουργία έπειτα από την απρόσμενη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές του 2015, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστός στην υπόσχεσή του, έχοντας την αυτοδυναμία, προώθησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 23η Ιουνίου που είχε σαν αποτέλεσμα την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε ο μοιραίος Βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγές: Με στοιχεία από www.amna.gr, Deutsche Welle, www.kathimerini.gr, el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου