17 Ιουνίου 2016

Προετομάζονται «πανηγυράκια» για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας

Αφηρημένα ...Σχόλια 

«Η στρατηγική διαχείριση της εικόνας της χώρας δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αναγκαιότητα εθνικής σημασίας... Σε αυτή την ιστορική στιγμή έχουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξουμε την εικόνα και τη φήμη της Ελλάδας και να προκαλέσουμε εκούσια ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής (ΣΕΕΠ). Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν έργο. Δεν μπορείς να προβάλλεις το τίποτα!.

Και βέβαια ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν λέει ότι «η φήμη και η εικόνα μιας χώρας αποτελούν ένα άυλο κεφάλαιο που επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές καθώς και κάθε άλλη πτυχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής της ίδιας της χώρας και των κατοίκων της». Και βέβαια ορθά επεσήμανε στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας ότι «αποστολή της κυβέρνησης είναι να παράγει πολιτικές και έργο σε μια σειρά από τομείς, με θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία...».

Όμως, "οι βαρύγδουπες πρωτοβουλίες περί nation branding είναι κενό γράμμα προς εσωτερική κατανάλωση εάν δεν υπάρχουν ουσία και κάποιο σχέδιο ανόρθωσης της χώρας, πριν από τα συμβούλια ανόρθωσης της εικόνας της. Η επικοινωνία ενός έργου είναι επικουρική του έργου, δεν μπορείς να διαφημίσεις το τίποτε", όπως σχολιάζει ο Πάσχος Μανδραβέλης σε άρθρο του στην Καθημερινή. "Ολα τα ’χε η Μαριωρή, ο επικοινωνιακός φερετζές της έλειπε" αναφέρει ο ίδιος.

Υπάρχει κίνδυνος λοιπόν, η όλη προσπάθεια του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής για τη βελτίωση της κακής εικόνας της χώρας, να καταλήγει κατά διαστήματα ένα «πανηγυράκι» με εκφώνηση μεγάλων λόγων που καμιά σχεση δεν θα έχουν με την δυσάρεστη πραγματικότητα. Όπως εκείνο που στήθηκε για τη λεγόμενη «δίκαιη ανάπτυξη» με τους 1.250.000 ανέργους, τα «λουκέτα» στα μαγαζιά, τα capital controls εν ισχύ, την υπερφορολόγηση, κ.τ.λ.

Ή όπως το άλλο «πανηγυράκι», που όπως λέγεται (βλέπε ΒΗΜΑτοδότης) προετοιμάζεται πυρετωδώς, εκείνο για τον εορτασμό της επετείου του «Οχι» του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού. Ναι, εκείνο το «Οχι» του λαού που ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε σε «Ναι»... και "γέλασε και το παρδαλό κατσίκι"!. Αφού η κυβέρνηση υπέγραψε (και με το παραπάνω) όλα όσα της ζήτησαν και δεν μπορεί πλέον να προσφέρει τίποτε στους πολίτες, προχωρεί στο να τους δίνει θέαμα.
Υπάρχει κίνδυνος λοιπόν, η όλη προσπάθεια του Συμβουλίου Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, να έχει αποτέλεσμα αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Γιατί οι "φίλοι μας" στο εξωτερικό πάντα βλέπουν πέρα και πίσω από την όποια διαφήμιση, την ουσία και μόνο. Όσο για το εσωτερικό, πλέον "ξυπνήσαμε"! 

Προσοχή λοιπόν, γιατί μια κακή προσπάθεια διαφήμισης της χώρας εύκολα μπορεί να καταντήσει σε δυσφήμιση...

Πηγές: Με στοιχεία από news.in.gr, www.kathimerini.gr, www.tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου