22 Ιουνίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 22.6.2016

Συναγερμός για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία - Σύσκεψη κορυφής στις ΗΠΑ. Συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών - συμμετείχε ο Τζακ Λιού - Εξοντωτικό το ύστατο ντιμπέιτ για το Brexit, ενώ η κάλπη εμφανίζεται στο νήμα. Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ του «Μένουμε», μήνυμα που ακούστηκε ηχηρότατο και από πέντε διατελέσαντες πρώτους υπουργούς της Σκωτίας -όπου Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης. 

Οριακή μάχη στη Βρετανία. Την παραμονή του δημοψηφίσματος για το Brexit, η αναμέτρηση διαφαίνεται αμφίρροπη. Παρά την αρχική μεταστροφή υπέρ της παραμονής, ύστερα από τη δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ, οι χθεσινές δημοσκοπήσεις έφεραν τη διαφορά να συρρικνώνεται στα όρια του στατιστικού σφάλματος. 

Ντράγκι: Επαναφέρει τα waiver για τις ελληνικές τράπεζες«Η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται». Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο.

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός - Θα μιλήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων, αρχικά με τον γγ του Συμβουλίου της Ευρώπης, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου και με Έλληνες βουλευτές. 

Η Ντ.Βελκουλέσκου επαναλαμβάνει από το βήμα του συνεδρίου Economist Ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους Την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στη φορολογία και στη μείωση των συντάξεων. 

Χουλιαράκης: Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να μειωθεί στο 1,5-2% μετά το 2018 
«Θα τιμήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο συνέδριο του Economist

Γιούνκερ: «Το Grexit δεν ήταν Brexit». Τις διαφορές ανάμεσα σε ελληνικό και βρετανικό δημοψήφισμα αναλύει στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Έγινε ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι υποσχέθηκε ο Τσίπρας προεκλογικά".

«Παγώνει» το ΕΣΠΑ μέχρι νεωτέρας. Το «πάγωμα», μέχρι νεωτέρας, της εκταμίευσης πόρων του ΕΣΠΑ με τους οποίους χρηματοδοτούνται έργα υποδομής αποφάσισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Restricted Default για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον οίκο, η αξιολόγηση RD (επιλεκτική χρεοκοπία) αντανακλά την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εξυπηρετούν ένα σημαντικό κομμάτι των βασικών υποχρεώσεών τους, δεδομένου ότι δραστηριοποιούνται υπό καθεστώς κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στην ανάληψη καταθέσεων. 

Ιγκλέσιας: Η Ισπανία δεν είναι προτεκτοράτο χωρίς κυριαρχία όπως η Ελλάδα - Ο Τσίπρας έκανε ό,τι μπορούσεΚλειδί για το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών την προσεχή Κυριακή 26 Ιουνίου θα αποτελέσουν οι νεόπτωχοι με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που εξανεμίζονται ήδη από τις 20 του μήνα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Νέων. Το 1/3 των Ισπανών αγγίζει τα όρια της φτώχειας. 

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στην Κύπρο που μαίνεται για τέταρτη ημέρα. Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης - Ρίψεις νερού από αεροσκάφη Αισιοδοξία εκπέμπουν οι Αρχές στην Κύπρο σχετικά με την πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και τέσσερις μέρες. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι είναι δυνατό εντός της ημέρας να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. 

Απρόθυμοι δανειολήπτες για ρυθμίσεις Στο πλέον θερμό τους σημείο βρίσκονται οι σχέσεις τραπεζών και δανειοληπτών, με την αποστολή εντός των προσεχών ημερών της τρίτης και καθοριστικής επιστολής, μέσω της οποίας καλούνται να προσέλθουν στα τραπεζικά καταστήματα για να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Μέχρι στιγμής, το ποσοστό ανταπόκρισης στη δεύτερη επιστολή υπήρξε ανησυχητικά χαμηλό και δεν ξεπέρασε το 15% ή το 20%. 

Μηνύματα από τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλαν σήμερα, από την Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, τόσο ο Προέδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 
 
Κρίσιμη καμπή για Μαρινόπουλο. Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται για μία ακόμη φορά η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, καθώς προμηθευτές της, έναντι των οποίων έχει οφειλές, όχι μόνον αρνούνται να την εφοδιάσουν με προϊόντα, αλλά προχωρούν στην έκδοση διαταγών πληρωμής. Σήμερα η εταιρεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα. 

Απροστάτευτες οι συγκοινωνίες. Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των αστικών συγκοινωνιών, ενώ ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να θωρακίσει την περιουσία του. Ζημιές σε 213 μηχανήματα λεωφορείων, τρόλεϊ.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου