25 Ιουνίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 25.6.2016

Η ΕΕ των «27»: Πρώτη Σύνοδος Κορυφής χωρίς την Βρετανία την ΤετάρτηΜε την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά μετά την επικράτηση του «στρατοπέδου» του Brexit στο ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί την προσεχή Τετάρτη την πρώτη Σύνοδο Κορυφής των 27 εναπομείναντων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα. 

Ο οίκος Moody's απειλεί να υποβαθμίσει το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο. Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μετέβαλε χθες Παρασκευή από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στο εγγύς μέλλον.

Ντέιβιντ Κάμερον: Ο μοιραίος Βρετανός πρωθυπουργός. «Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας επιτιμητικά την ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. 

Οι ηλικιωμένοι έκριναν το αποτέλεσμα του Brexit. Ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του Brexit, ενώ οι νέοι επέλεξαν Bremain, αλλά παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής. 

Τσίπρας: Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες έχουν ευθύνη για το Brexit. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ευθύνες για το Brexit πρέπει να αποδοθούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που δημιούργησαν μια Ενωση πολλών ταχυτήτων. 

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει το Brexit για την Ελλάδα. To Brexit είναι μια αφύπνιση παραδέχονται γερμανοί πολιτικοί και συνιστούν μια αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ελληνική οικονομία θα υποστεί άμεσες και έμμεσες συνέπειες από το Brexit. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι επιπτώσεις σε εξαγωγές, τουρισμό, η φοίτηση στο Ην. Βασίλειο και μεσοπρόθεσμα αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Το Brexit θα πυροδοτήσει έξοδο από το Σίτι του Λονδίνου, προβλέπει ο Ντάισελμπλουμ. Η πρόσβαση των βρετανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πολύ πιο περιορισμένη μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, προειδοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, κρίνοντας ότι ορισμένες εταιρείες θα εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου. 

Ξεπέρασαν το ένα εκατ. οι υπογραφές για το νέο δημοψήφισμα στη Βρετανία. Περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής η πρωτοβουλία των Βρετανών για τη διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 13.13 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), περισσότεροι από 1.070.200 άνθρωποι έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση, διεκδικώντας τη επανάληψη του δημοψηφίσματος. 

Λεβέντης: Συμφωνήσαμε για κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17. Ο κύριος Λεβέντης δήλωσε μάλιστα ευχαριστημένος γιατί ο κύριος Τσίπρας τον έπεισε ότι θέλει πια τις Κυβερνήσεις Συνεργασίας και δεν στοχεύει μόνο στο να πλήξει τον κύριο Μητσοτάκη.

Λιβύη: 5 νεκροί και 13 τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτουΠέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν χθες όταν ανατινάχθηκε ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά μπροστά σε ένα νοσοκομείο στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Έκρηξη βόμβας στη Βουλιαγμένη, έξω από σπίτι επιχειρηματία σημειώθηκε στις 03:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μασούρι δυναμίτη και βραδύκαυστο φυτίλι.Δεν υπήρξαν τραυματισμοί - Η αστυνομία κάνει έρευνες. 

Ισπανία: Εκλογές στον απόηχο του Brexit. Στις αυριανές Ισπανικές εκλογές στρέφονται τώρα τα βλέμματα των Ευρωπαίων, στον απόηχο του χθεσινού σοκ από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκοί Ένωση. Καθένα από τα μεγάλα κόμματα, που για δικούς του λόγους επιθυμούσε την παραμονή της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ερμηνεύει την βρετανική ψήφο ως αρνητική εξέλιξη, τόσο για την ήπειρό μας, όσο και για τη χώρα της Ιβηρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου