2 Φεβρουαρίου 2017

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη χθες στη Βουλή

Το θέμα χθες στη Βουλή ήταν "το πόρισμα της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ". Αλλά αυτό λίγο απασχόλησε τους αρχηγούς των κυβερνητικών κομμάτων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πήραν το λόγο. Εκείνο που για μια ακόμα φορά τους απασχόλησε, γιατί οι εκλογές πλησιάζουν, ήταν να εντυπωσιάσουν τους όποιους ψηφοφόρους έτυχε να τους παρακολουθούν, προσπαθώντας να πουλήσουν όχι τόσο καλές εντυπώσεις για τους ίδιους και τις πολιτικές τους, αλλά κακές για τους αντιπάλους τους. Επιδόθηκαν λοιπόν σε οξύτατες μετωπικές επιθέσεις προς αλλήλους. Και όλα αυτά την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη β΄ αξιολόγηση του προγράμματος βρίσκονται και πάλι σε κρίσιμη καμπή, με τους δανειστές να απαιτούν νέα σκληρά μέτρα.

Ειδικότερα, μέσα σε αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι, οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε γενικές γραμμές είπαν: 

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, υποστηρίζοντας πως θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα, αποφεύγοντας να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί αυτό εφικτό. 

Στο σημείο αυτό, αν και υποστήριξε ότι αναζητεί «εθνική γραμμή για να αρνηθούμε και όχι για να ψηφίσουμε τα νέα μέτρα», απηύθυνε και πάλι δριμύ «κατηγορώ» προς τους αποδέκτες της πρότασης. "Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι «πρόθυμοι» να συναινέσουν στις απαιτήσεις των δανειστών, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στις θέσεις εξουσίας και να λεηλατήσουν τη χώρα", ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον λαό στα χέρια των προθύμων. Θα διαπραγματευθούμε και θα πετύχουμε το καλύτερο, θα κλείσουμε την αξιολόγηση», είπε. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στο βασικό θέμα της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής, πέρα από την πόλωση προσπάθησε να καλλιεργήσει και ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας. Είπε, ότι το κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής είναι ουσιαστικά η αρχή: «Μόλις τώρα ξεκινάμε. Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους, με όποιο κόστος. Εχετε να απολογηθείτε για πολλά»...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε υψηλούς τόνους, τόνισε ότι «ο λαϊκισμός στις ημέρες του κ. Τσίπρα ξεπερνά κάθε προηγούμενο» και, αφού έκανε λόγο για «κρεσέντο λασπολογίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης: «Οι δανειστές απαιτούν υπερβολικά πρόσθετα μέτρα, και αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας σας, της ανικανότητάς σας και της άρνησης να πραγματοποιήσετε αλλαγές. Είστε ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα νέα μέτρα λιτότητας, κ. Τσίπρα. Επαναλαμβάνεται το α΄ εξάμηνο του 2015 αλλά σε πολύ χειρότερες συνθήκες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα: «Μη διανοηθείτε να επαναλάβετε τους τυχοδιωκτισμούς του 2015 και ξεχάστε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος, γιατί σε έναν τέτοιο τυχοδιωκτισμό ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο ελληνικός λαός θα συμμετάσχουν».

Νωρίτερα, μιλώντας για το κεντρικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Υπήρχε διαπλοκή, δεν την πολεμήσατε. Επιχειρήσατε συνδιαλλαγή μαζί της». «Επιχειρήσατε να στήσετε τη δική σας διαπλοκή» τόνισε. Αναφερόμενος δε στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση επιχείρησε να ελέγξει τα ΜΜΕ, χαρακτήρισε ως «πρότυπο διαπλοκής» τον διαγωνισμό Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και «χαστούκι» την απόφαση του ΣτΕ...

Πηγές: Με στοιχεία (για όσα ειπώθηκαν στη Βουλή) κυρίως από kathimerini.gr 







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου