1 Φεβρουαρίου 2017

Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βελιγράδι

Αφηρημένα ...Σχόλια

«Νέα σελίδα στις ελληνο-σερβικές σχέσεις άνοιξαν χθες, και συνεχίζουν σήμερα, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, δίνοντας νέα προοπτική στις ιστορικές, ούτως ή άλλως, σχέσεις που ενώνουν τους δύο λαούς». Μεγάλα λόγια, ως συνήθως, χωρίς αντίκρυσμα.


Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε «πεπεισμένος», ότι η επίσκεψή του μπορεί να δώσει «το έναυσμα για την απαραίτητη αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Και όχι μόνο: «Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυσή τους -πρέπει να μελετούμε τα συγκεκριμένα βήματα που θα δώσουν νέα προοπτική στις ιστορικές ελληνο-σερβικές σχέσεις» όπως είπε, με απώτερο στόχο να γίνει «στρατηγική» η συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας! 

Πρώτα από όλα, με τη συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο για πρώτη φορά θα συνεδριάσει την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Εξάλλου διαθέτει ο κ. Τσίπρας και δεύτερο πρωθυπουργικό γραφείο εκεί. Πρέπει, κατά διαστήματα, να δικαιολογεί την ανάγκη (και τις δαπάνες) ύπαρξής του. 

Έκλεισαν χθες και οι εργασίες του ελληνο-σερβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς. Με τη συμμετοχή 70 επιχειρηματιών από τη χώρα μας και άλλων 150 από τη Σερβία. Ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα και η επιχειρηματική της κοινότητα ήταν, είναι και θα είναι παρούσες και ενεργές στα Βαλκάνια, στη Σερβία». Και μάλιστα, συνέχισε, οι Έλληνες επιχειρηματίες θα είναι ανοιχτοί και σε νέες συνεργασίες. 

Και ενώ ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ελληνικές επενδύσεις στη γείτονα χώρα, την ίδια στιγμή πραγματοποιόταν ακριβώς το αντίθετο, μια σημαντική αποεπένδυση: Μια ελληνική τράπεζα πωλούσε τη θυγατρική της στη Σερβία. Η Alpha Bank ΑΕ ανακοίνωνε, στις 30.1.2017, ότι ήλθε σε συμφωνία με τον σερβικό όμιλο εταιρειών MK Group για την πώληση του συνόλου των μετοχών (100%) που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank Srbija AD. 

Αναφέρθηκε όμως ο έλληνας πρωθυπουργός και στα δύο projects-οράματα, όπως τα χαρακτήρισε, που μπορούν να αλλάξουν το χάρτη των Βαλκανίων: Αφενός τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου -Θεσσαλονίκης, ως μέρος του ευρύτερου άξονα Βελιγραδίου -Πειραιά, μέρος της κινεζικής πρωτοβουλίας, "one belt, one road". Αφετέρου, τη διασύνδεση των ποταμών των δύο χωρών. 

Αν τελικά καταφέρουν οι κινέζοι, ξεπερνώντας το μέγα πλήθος των εμποδίων, ίσως κάτι ξεκινήσει να κινείται, όσον όσον αφορά το πρώτο. Γιατί η ελληνική πολιτεία, από την πλευρά της, σιδηροδρόμους δεν διαθέτει πλέον. Τους πούλησε η κυβέρνηση της "αριστεράς". Μόλις στα μέσα του περασμένου μήνα υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane έναντι του ευτελούς τιμήματος των 45 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το δεύτερο, το σίγουρο είναι ότι θα παραμείνει στη σφαίρα των οραμάτων... 

Των οραμάτων που, στα πλαίσια της "πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής", ξεπερνούν πλέον τα όρια του πλανήτη! Εκτοξεύονται στο διάστημα! Το σχετικό project προωθεί ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, πράττοντας το "αυτονόητο", δημιουργώντας μια "Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία"!

Όσο αφορά το επίγειο και επείγον θέμα της ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης του προγράμματος, ε αυτό μπρεί να περιμένει! 

Πηγές: Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου