4 Φεβρουαρίου 2017

Βουλή: Πόζες, πρόζες και αντίο

"Μια επίσκεψη στα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης ήταν η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή. Τυπικές αψιμαχίες και αστοχίες, εκτόνωση, καρφιά εκ του ασφαλούς, πόζες, πρόζες και αντίο". Από άρθρο στη Ναυτεμπορική, είναι και κάπως ...ποιητικό, το αναδημοσιεύουμε: 

Πόζες, πρόζες και αντίο
της Κατερίνας Τζωρτζινάκη 

Δεν παλεύονται τα «θηρία» με ατρόχιστα εργαλεία. Τι αξία έχει η αλήθεια που ήταν ήδη γνωστή από την αρχή; Την αξία της δεκάωρης παράστασης στη Βουλή;

Μια επίσκεψη στα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης ήταν η μαραθώνια συζήτηση. Τυπικές αψιμαχίες και αστοχίες, εκτόνωση, καρφιά εκ του ασφαλούς, πόζες, πρόζες και αντίο.

Μια επίσκεψη τροφή για σκέψη. Μην περιμένεις πια από δανεικά και αγύριστα. Μην περιμένεις πια, όλα τελειώνουν κωμικοτραγικά. Ο Ευκλείδης έχει νεύρα, ο Άδωνις έχει ρέντα, κουβέντα για φαλιμέντα, ανακύκλωση με πατέντα.

Επιμένουν στην ίδια συνταγή, μας πασάρουν την οιμωγή. Μια χαρά περνά η διαπλοκή. Όλοι μιλούν γι’ αυτήν, αλλά κανείς δεν την έχει δει. Τουλάχιστον στο δικό του μαγαζί. Στα απέναντι μόνο βλέπει αναπαραγωγή.

Έκτακτη κατάσταση, πάλι θολή εγκατάσταση. Ούτε όσο κρατάει η επαφή με το ελάχιστο. Για λίγο πιο ανοιχτά χαρτιά. Μια στάλα παραδοχή, έστω μια μπαλωμένη αρχή.

Αλλά και εμείς, κουρασμένοι, διασκορπισμένοι, φοβισμένοι, από την ανασφάλεια φτιαγμένοι, καμιά αντίδραση δεν μας βγαίνει.

Οι Ρουμάνοι διαδηλώνουν εδώ και μέρες μαζικά κατά της χαλάρωσης του νομικού πλαισίου για τη διαφθορά. «Οι άνθρωποι έχουν χάσει την υπομονή τους και βγήκαν στους δρόμους. Όλους αυτούς τους διαδηλωτές ενώνει η οργή και η απελπισία για τη διαφθορά στη χώρα», εξηγεί ο Ρουμάνος δημοσιογράφος Κρίστιαν Στεφανέσκου στην DW. Ο ίδιος εκτιμά ότι «σε ένα πολιτικό τοπίο που επισκιάζεται από ψέματα και χειραγώγηση θα είναι δύσκολο να σταλεί ένα πειστικό μήνυμα κατά της διαφθοράς».

Τουλάχιστον υπάρχει ένα τίναγμα. Δράση και αντίδραση. Στοιχειώδες στη Φυσική, στοιχειώδες στην επιστήμη, στοιχειώδες στη ζωή, έστω περιστασιακά, έστω τρεις μέρες και κάτι.

Περιστάσεις που μοιάζουν ανόμοιες. Έχουν, όμως, ένα κοινό. Την αντιμετώπιση του πολίτη ως πάσχοντος από αποκολοκύνθωση. Σε κακή συγκυρία με φορτωμένη την πλατεία, συνεχίζουν την ίδια ιστορία. Το ατύχημα παραμονεύει στη γωνία. 

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου