3 Φεβρουαρίου 2017

Ζαλίπιε, το ζωγραφιστό χωριό της Πολωνίας

Περίπου μία ώρα μακριά από την Κρακοβία, στα νοτιοανατολικά της Πολωνίας, βρίσκεται ένα χωριό διαφορετικό από τα άλλα. Πρόκειται για το Ζαλίπιε, ένα χωριό… σκέτη ζωγραφιά.

Σχεδόν έναν αιώνα πριν και εν όψει μιας θρησκευτικής γιορτής, σύμφωνα με τον ιστότοπο Mentalfloss, μία κάτοικος του χωριού σκέφτηκε να ζωγραφίσει ένα λουλούδι στο ταβάνι, προκειμένου να καλύψει μια επιφάνεια που είχε «μουτζουρωθεί» από τον καπνό της σόμπας. 


Καθώς ο εξαερισμός ήταν ελλιπής εκείνη την εποχή και αυτού του είδους οι λεκέδες ήταν συνηθισμένοι, οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού, κυρίως οι γυναίκες, αποφάσισαν να τη μιμηθούν.


Σύντομα, κάθε σπίτι στο χωριό Ζαλίπιε απέκτησε έναν πολύχρωμο διάκοσμο, τόσο στους εσωτερικούς, όσο και στους εξωτερικούς του χώρους. 


Σταδιακά, φράχτες, γέφυρες, αχυρώνες, και εκκλησίες γέμισαν με ζωγραφιστά λουλούδια, ενώ κάθε άνοιξη, στο χωριό πραγματοποιείται διαγωνισμός, γνωστός ως «Malowana Chata», για την ανάδειξη του πιο όμορφα ζωγραφισμένου σπιτιού.

Αρχικά, ο διαγωνισμός στόχευε στην ψυχολογική τόνωση των κατοίκων, στον απόηχο του καταστροφικού Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά, ο ετήσιος διαγωνισμός έγινε επισήμως θεσμός από το 1965.

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου