2 Ιουνίου 2017

Καταργούνται τα κέρματα του ενός και δύο λεπτών στην Ιταλία

Από τον ερχόμενο Γενάρη στο ιταλικό νομισματοκοπείο δεν θα κόβονται πλέον κέρματα του ενός και δυο λεπτών του ευρώ. Η απόφαση ελήφθη από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται, τώρα να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση με ειδικό διάταγμα.

Η Ιταλία κάνει την κίνηση αυτή ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας. Ο κύριος στόχος είναι να γίνει πιο απλή η καθημερινή ζωή των πολιτών, ώστε να μην αναγκάζονται να έχουν το πορτοφόλι τους γεμάτο ψιλά. Μια ταλαιπωρία άνευ ουσιαστικής αιτίας, που αφορά και τους εμπόρους, κυρίως σε μια χώρα σαν την Ιταλία, στην οποία δεν είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη η χρήση του λεγόμενου «ηλεκτρονικού χρήματος». Εξάλλου η παραγωγή των κερμάτων αυτών κοστίζει περισσότερο από την ονομαστική τους αξία.

Αυτό βέβαια θα έχει ως αποτέλεσμα την μικρή έστω άνοδο των τιμών, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκεια των ιταλικών ενώσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών που πιστεύουν ότι σχεδόν όλα τα καταστήματα θα στρογγυλέψουν τις τιμές προς τα πάνω. Μια οικονομική ζημιά για τους πολίτες, η οποία μπορεί να προστεθεί στις σαφώς αρνητικότερες συνέπειες που υπέστησαν οι Ιταλοί με την υιοθέτηση του ευρώ, όταν οι τιμές στα τρόφιμα, σπίτια και είδη ρουχισμού, σε κάποιες περιπτώσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Ο Σέρτζιο Μποκαντούτρι, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και ένα από τα μέλη που συντάχθηκαν υπέρ της πρότασης, επισημαίνει ότι οι Ιταλοί κρατούν τα νομίσματα μικρότερης αξίας αλλά δεν τα χρησιμοποιούν ως μέσο συναλλαγής. "Οι πολίτες αφήνουν τα κέρματα του ενός και των δύο σεντς συχνά μέσα στις τσέπες των ενδυμάτων τους ή τα εγκαταλείπουν εντός του αυτοκινήτου τους προκειμένου να μην τα συσσωρεύσουν στο πορτοφόλι τους" δήλωσε. 

«Εν ολίγοις, η παραγωγή των συγκεκριμένων νομισμάτων δεν έχει νόημα, διότι κοστίζουν περισσότερο από την πραγματική τους αξία». Η Ιταλία σταματώντας να κόβει τα δυο μικρά αυτά κέρματα - όπως γράφει ο τύπος - αναμένεται να εξοικονομήσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Πηγές: Στοιχεία από Deutsche Welle και kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου