9 Ιουνίου 2017

Συμβούλιο της Ευρώπης: Να σταματήσουν οι ομαδικές απελάσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

Την έντονη ανησυχία του για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, εξέφρασε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Nils Muiznieks, μετά τις σχετικές σοβαρές καταγγελίες από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).

Συγκεκριμένα, η ΕλΕΔΑ* σε σχετικό "δελτίο τύπου" μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Πριν από λίγες ημέρες η ΕλΕΔΑ δημοσιοποίησε επώνυμη καταγγελία σχετικά με την άτυπη επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία Τούρκων πολιτών που είχαν ζητήσει διεθνή προστασία από τις αρχές της χώρας μας. Ήδη ο ένας εξ αυτών βρίσκεται κρατούμενος στις τούρκικες φυλακές χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε επικοινωνία πλέον μαζί του.

Σύμφωνα με νέα καταγγελία που λάβαμε, στις 2 Ιουνίου στις 9.00 π.μ. διενεργήθηκε μία ακόμα επαναπροώθηση με βάρκα στον Έβρο. Κοντά στο Διδυμότειχο, η Αστυνομία παρέδωσε σε ομάδα ένοπλων μασκοφόρων ανθρώπους οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν διεθνή προστασία στην Ελλάδα επειδή διώκονται στην Τουρκία. Αυτή τη φορά η βίαιη επαναπροώθηση αφορά τον Mustafa Can, την σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους, εκ των οποίων το ένα βρέφος, καθώς επίσης και τους Yılmaz Erdoğan, Fethullah Çatal και έναν ακόμα άνδρα, τα στοιχεία του οποίου δεν μας είναι ακόμα γνωστά. Η ΕλΕΔΑ έχει στη διάθεσή της τα στοιχεία του βαν της ελληνικής αστυνομίας που μετέφερε τους αιτούντες διεθνή προστασία...».


Ειδικότερα, 
μετά τις σοβαρές αυτές καταγγελίες, ο επίτροπος κ. Muiznieks καλεί τις ελληνικές αρχές «να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης» και να τηρήσουν «τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτές ορίζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ), όσο και από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (της Γενεύης). Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η χώρα υπόκειται τεράστιες πιέσεις από το προσφυγικό-μετανεστευτικό, ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν δικαιολογεί πρακτικές που παραβιάζουν τις εν λόγω συμβάσεις.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Nils Muiznieks**:

«Ανησυχώ ιδαίτερα για τις ομαδικές απελάσεις Τούρκων που ζητούν άσυλο από την Ελλάδα, όπως έχει αναφερθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες επέστρεψαν ομαδικά στην Τουρκία αρκετούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου, εμποδίζοντας έτσι την προσπάθειά τους να αναζητήσουν και να λάβουν ασύλου.

Προτρέπω τις ελληνικές αρχές να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι που φθάνουν στην Ελλάδα θα μπορούν να αναζητήσουν και να απολαύσουν αποτελεσματικά το άσυλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει υποστεί τεράστια μεταναστευτική πίεση τα τελευταία χρόνια και η βοήθεια που έλαβε από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ απέχει πολύ από την αποτελεσματική αντιμετώπιση τόσο των πιέσεων αυτών όσο και των δεινών που υποφέρουν οι πρόσφυγες στη χώρα. Ωστόσο, ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις, τα κράτη δεν μπορούν να καταφεύγουν σε πρακτικές - όπως οι ομαδικές απελάσεις - οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την αρχή της μη επαναπροώθησης που κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».
 
Αριστερός φαρισαϊσμός 

Σχετικά με το θέμα αυτό, "Το Βήμα" σε κύριο άρθρο του σήμερα, με τον τίτλο "Αριστερός φαρισαϊσμός"***, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Είναι επιεικώς απαράδεκτο η κυβέρνηση να σιωπά επί της ουσίας για τις σοβαρότατες καταγγελίες για απελάσεις τούρκων πολιτών που μπαίνουν παράνομα στη χώρα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Όσο κατανοητά κι αν είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται με το καθεστώς Ερντογάν, είναι τραγικό για μια κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή, που υποτίθεται ότι έχει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που το Συμβούλιο της Ευρώπης παρεμβαίνει για να εκφράσει την ανησυχία του για απελάσεις διωκόμενων εν κρυπτώ...

Κι όμως παρά τις καταγγελίες ένα πέπλο σιωπής καλύπτει τις επιχειρήσεις που γίνονται στα σύνορα, με ομάδες κουκουλοφόρων αστυνομικών (;). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκείται σε μονολεκτικές διαψεύσεις που δεν πείθουν κανένα, ενώ οι λαλίστατοι σε άλλες περιπτώσεις βουλευτές του Σύριζα, σφυρίζουν αδιάφοροι. Επίσης τα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, συμπεριφέρονται σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Είναι ντροπή για μια χώρα που έχει ζήσει στο παρελθόν ανάλογες καταστάσεις, για μια αριστερά που πάντα έδινε μάχες για καταδιωκόμενους, να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε ανθρώπους που αποδεδειγμένα, όπως ο αρχισυντάκτης του NοΚta, οδηγούνται στα κάτεργα του Ερντογάν. Περισσεύει η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός και απουσιάζει η αλληλεγγύη, την οποία ζητούμε μονίμως από τους άλλους, αλλά όταν πρέπει να εκδηλώσουμε τη δική μας ποιούμαι τη νήσσα...».


Πηγές: * hlhr.gr , ** liberal.gr , *** tovima.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου