9 Ιουνίου 2017

Forbes: Η Theresa May έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε

Του Marcel Michelson* / capital.gr

Κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει ποτέ ως δεδομένο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Theresa May έκανε κάποτε εκστρατεία με τον David Cameron για την παραμονή του Ην. Βασιλείου στη Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ο Cameron έχασε το στοίχημα και η May τον διαδέχτηκε με την εντολή να οδηγήσει τη χώρα έξω από την Ένωση.

Με την αβεβαιότητα που της προκαλούσε η ισχνή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ενώ έβλεπε τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn να αντιμετωπίζει προβλήματα, προκήρυξε πρόωρες εκλογές, χρόνια νωρίτερα των προγραμματισμένων, προκειμένου να εδραιώσει τη διαπραγματευτική της θέση.

Αλλά έχασε. Οι Συντηρητικοί παρέμειναν το πιο μεγάλο κόμμα αλλά με λιγότερες έδρες και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως η May χρειαστεί να παραιτηθεί ή τουλάχιστον να ανασχηματίσει την κυβέρνησή της. Δείχνει επίσης ότι η επιθυμία της Βρετανίας για Brexit ίσως να μην είναι τόσο ισχυρή όσο την άφηναν να πιστεύει τα tabloids.

Το χρονόμετρο του Brexit μετρά αντίστροφα καθώς η May ενεργοποίησε το λεγόμενο "άρθρο 50" και θα είναι δύσκολο να σταματήσει αυτό το τρένο, παρά το γεγονός ότι δείχνει πιο ευνοϊκό για τη Βρετανία να συμμετέχει στον ευρύτερο αναπροσδιορισμό της ΕΕ, αντί να κάθεται μόνη της στο νησί προσπαθώντας να δημιουργήσει γέφυρες με άλλους εμπορικούς εταίρους και να εμπλακεί σε έναν πόλεμο λέξεων ή και χειρότερα με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Emmanuel Macron της Γαλλίας και η Angela Merkel της Γερμανίας εξετάζουν κάποιες μικροαλλαγές στην ΕΕ που μπορεί στην πραγματικότητα να απαντούν σε ένα μέρος της κριτικής που ασκεί η Βρετανία. Είναι επίσης πιθανό ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ, που μοιράζονται και το ευρώ, θα επιχειρήσουν μια πιο στενή οικονομική και νομισματική συνεργασία στην οποία η Βρετανία δεν χρειάζεται να συμμετέχει.

Στο τέλος, το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το Brexit αξίζει τον κόπο και την φασαρία και εάν είναι πράγματι ο καλύτερος δρόμος για τη Βρετανία, τώρα που η Σκωτία "φλερτάρει" με μία δεύτερη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και η βόρεια Ιρλανδία ενίσχυσε την επιρροή της στο κοινοβούλιο.

Η στερλίνα πιθανότατα θα υποφέρει από την ανανεωμένη αβεβαιότητα.

Όπως έγραψε ένας Βρετανός στο Facebook: "Το μόνο που μας ενδιαφέρει και θέλουμε να ξέρουμε είναι πόσες μπύρες μπορούμε να πάρουμε με 5 ευρώ στο Μπενιδόρμ".

*Ο Marcel Michelson είναι συνεργάτης του Forbes.com και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές 

Πηγή: capital.gr/forbes






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου