12 Ιουνίου 2017

Γαλλία: Νικητής το κόμμα του Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών

(upd) Συντριπτική νίκη σημείωσε την Κυριακή το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, που σηματοδοτήθηκε από μια αποχή ρεκόρ, καθώς επίσης και από την κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου.
 
Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, κερδίζουν το 32,32% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%. 

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών κατάφερε ένα ακόμη πλήγμα στα παραδοσιακά γαλλικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες, μέχρι που η εκλογή του Μακρόν τον Μάιο ανέτρεψε την παραδοσιακή διαίρεση ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Οι προβολές των δημοσκόπων δείχνουν πως η συμμαχία του Μακρόν μπορεί να κερδίσει μέχρι και τα τρία τέταρτα των εδρών στην κάτω βουλή μετά τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την ερχόμενη Κυριακή. Αυτό θα έδινε στον ηγέτη της Γαλλίας μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.


Η αποχή άγγιξε επίπεδα-ρεκόρ, με τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία να φτάνει το 48,6%. «Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ, υπογραμμίζοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή». 

Ο πρώτος γύρος «σηματοδοτήθηκε από τη χωρίς προηγούμενο οπισθοχώρηση της αριστεράς στο σύνολό της και ιδιαίτερα του PS», παραδέχθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς. 

Νωρίτερα γράφαμε: Τα πρώτα exit polls δείχνουν το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν με 32,2% έως 32,9% των ψήφων να προηγείται με μεγάλη διαφορά από τη δεξιά που συγκεντρώνει το 20,9% έως 21,5%. Ακολουθούν το Εθνικό Μέτωπο με 13,1% έως 14%, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν με 11% περίπου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κινείται μεταξύ του 9% και 10,2%. 

Η πρόβλεψη για το κόμμα του προέδρου Μακρόν στον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με τα γαλλικά ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, είναι ότι θα κερδίσει 390 έως 445 από τις 577 έδρες του κοινοβουλίου. 


Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής στις εκλογές της Κυριακής στην Γαλλία είναι η αποχή που στον 1ο γύρο έφθασε το 51,4% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στην ιστορία των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου