11 Ιουνίου 2017

Δεξιός και αριστερός λαϊκισμός

"Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του «φίλου» Τζέρεμι Κόρμπιν" γράφει σε ανάρτησή του στο twitter o Αλέξης Τσίπρας, εμφανώς ενθουσιασμένος από την ενίσχυση του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές εκλογές. Και θεωρώντας ο πρωθυπουργός πως του δίνετε μια καλή ευκαιρία να εκτρέψει τη συζήτηση από τα μεγάλα εσωτερικά αδιέξοδα, αναφέρει: "Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς". Ίσως, αλλά κάπου αλλού, γιατί στην Ελλάδα δοκιμάστηκε και μετά την "πρώτη φορά Αριστερά" όχι μόνο δεν εμπνέει πια αλλά μάλλον απέχθεια προκαλεί. Είναι και αυτό ένα από τα "επιτεύγματα" του κ. Τσίπρα...

"Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του (του Τζέρεμι Κόρμπιν). Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι" γράφει στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας. Όμως οι νέοι, το τελευταίο του μεγάλο στήριγμα, απομακρύνονται πλέον από τον Σύριζα. Όσο για τις "αναξιόπιστες" δημοσκοπήσεις που προβλέπουν τη συντριβή του, γνωρίζει πολύ καλά πως δεν απέχουν και πολύ από το να δίνουν την πραγματική εικόνα. Διαφορετικά, στη συνεχή πρόκληση της αντιπολίτευσης, θα είχε ήδη απαντήσει με εκλογές, ώστε να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή...

"Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς" συμπληρώνει ο Αλέξης Τσίπρας την ανάρτησή του στο twitter. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να προβάλλει στα λόγια ως αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού, αλλά στην πράξη τα μέτρα που παίρνει και προσπαθεί να εφαρμόσει ουσιαστικά νεοφιλελεύθερα είναι. Μόνο την περαιτέρω λιτότητα έχουν σαν αποτέλεσμα.

Όσο για το λαϊκισμό, καμιάς μορφής δεξιός ή αριστερός λαϊκισμός, τη στιγμή που στηρίζεται σε σαθρά επιχειρήματα και πολιτικές, δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα μιας χώρας. Μπορεί ενδεχομένως ο λαϊκισμός, εκμεταλλευόμενος την κρίση εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στο σύστημα, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τις μάζες, να δώσει ελπίδα στις προσδοκίες ενός λαού, όσο όμως το κόμμα που τον εκφράζει είναι ακόμα στην αντιπολίτευση (ποιος ξεχνά το προεκλογικό σύνθημα του Σύριζα "η ελπίδα έρχεται"!), για να διαψευστεί παταγωδώς στη συνέχεια, όταν και εάν καταλάβει την εξουσία. Και ο «φίλος» Τζέρεμι Κόρμπιν είναι ακόμα και μετά τις πρόσφατες εκλογές στην αντιπολίτευση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία...

Ούτε λοιπόν ο δεξιός, αλλά ούτε και ο αριστερός λαϊκισμός, που εδώ τυχαίνει να συνυπάρχουν στην κυβέρνηση των ΣυριζΑνελ, μπορούν να δώσουν βάσιμη ελπίδα και λύσεις στα προβλήματα του λαού.

Οι σχετικές αναρτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο twitter:

  1. Απάντηση στους χρήστες  
    Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς. (3/3)
  2. Απάντηση στους χρήστες  
    Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. (2/3)
  3. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου . Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς. (1/3)

Alexis Tsipras@atsipras

Εξαιρετικό το αποτέλεσμα του φίλου @jeremycorbyn. Η Αριστερά που τολμά μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τους λαούς. #GE2017 (1/3)

Alexis Tsipras‏@atsipras
Πριν δύο μήνες οι δημοσκοπήσεις είχαν αποφασίσει τη συντριβή του. Στις εκλογές όμως αποφασίζουν οι ψηφοφόροι και ιδιαίτερα οι νέοι. (2/3)

Alexis Tsipras@atsipras
Ούτε οι εκφραστές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας ούτε ο δεξιός λαϊκισμός μπορούν να δώσουν ελπίδα στους λαούς. (3/3) 


Το σκίτσο επάνω αριστερά είναι του Αρκά.

afirimeno.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου