5 Μαΐου 2020

Πρόταση από την ΤτΕ για δημιουργία «κακής» τράπεζας

Σχέδιο για τη δημιουργία «κακής» τράπεζας (bad bank), στην οποία θα μεταφερθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο θα παρουσιάσει έως τα τέλη Μαΐου στην κυβέρνηση, στον SSM και στις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα "Καθημερινή". Η ΤτΕ θεωρεί ότι υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, το υφιστάμενο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων δεν μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί. 

Βασικοί άξονες του σχεδίου είναι η μεταφορά των κόκκινων δανείων που είναι σε καθυστέρηση άνω των τριών μηνών, στοχεύοντας με αυτό τον τρόπο στην άμεση εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών, τη στιγμή που οι τιτλοποιήσεις θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα ακόμη χρόνο –ίσως και περισσότερο– έως ότου η αγορά ομαλοποιηθεί. Το σχέδιο θα είναι εθελοντικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε τράπεζα να επιλέγει εκείνη τα χαρτοφυλάκια που θα μεταφέρει, χωρίς να ανατρέπει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, δηλαδή τους servicers.

Η δημιουργία μιας bad bank δρομολογείται με δεδομένο την εκτίναξη των κόκκινων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ τουλάχιστον λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός, τα οποία θα έρθουν να προστεθούν στον όγκο των 70 δισ. ευρώ που έχει κληροδοτήσει στο τραπεζικό σύστημα η προηγούμενη οικονομική κρίση. Στη βάση αυτή η λύση της «κακής» τράπεζας θα επιδιωχθεί να αποτελέσει τον καταλύτη για την εξυγίανση όλων των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος και όχι ενός μέρους τους, όπως επιχειρείται μέσω των τιτλοποιήσεων, οι οποίες άλλωστε έχουν «παγώσει».

Στην ΤτΕ δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση ήδη από το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού και η πρόταση θα τεθεί υπό την κρίση του SSM, που έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μια δραστική λύση για την ταχύτερη επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα. 

Η ιδέα μιας «κακής» τράπεζας έχει υποστηριχθεί από το 2017 από το σημερινό πρόεδρο του SSM Αντρέα Ενρία, ο οποίος από τη θέση του ως επικεφαλής της ΕΒΑ (European Banking Authority) είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μιας bad bank που θα αναλάμβανε κόκκινα δάνεια 1 τρισ. ευρώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η δρομολογούμενη λύση για τις ελληνικές τράπεζες,
 σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, θα λαμβάνει υπόψη και το πρόβλημα των κεφαλαίων που βασίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο, η αντιμετώπιση του οποίου θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης, προκειμένου αυτή να γίνει ελκυστική σε νέους επενδυτές, χωρίς να απομειώνει την αξία των υφιστάμενων μετόχων. Με βάση τον σχεδιασμό η λύση αυτή θα είναι επωφελής και σε όρους κεφαλαιακών αναγκών, επιμερίζοντας το κόστος μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου, σε βάθος χρόνου αντί της εφάπαξ ζημίας που οι τράπεζες υποχρεώνονται να εγγράψουν μέσω της τιτλοποίησης.

Η λύση θα πρέπει να βρει ευήκοα ώτα στους κόλπους της Κομισιόν, η οποία «αντιστέκεται» σε κάθε πρόταση που συνιστά κρατική ενίσχυση και απειλεί να ενεργοποιήσει την οδηγία BRRD και τον κίνδυνο ενός bail in. Πρόκειται για το βασικότερο εμπόδιο που πρέπει να παρακαμφθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου