1 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το ναό του Βήλου στην Παλμύρα

Δορυφορικές φωτογραφίες επιβεβαιώνουν την καταστροφή του ναού του Βήλου, της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη συριακή έρημο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΗΕ. 

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε την καταστροφή του κύριου κτιρίου του ναού του Βήλου καθώς και μιας σειράς κιόνων που τον περιέβαλε», ανέφερε το Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση και την Έρευνα (UNITAR), αφού συνέκρινε δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν πριν από και μετά την έκρηξη.

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που είχε ληφθεί την 27η Αυγούστου εικονίζεται καθαρά ο ναός, μια τετράγωνη δομή που περιέβαλαν κίονες, η ανέγερση του οποίου είχε ολοκληρωθεί τον δεύτερο αιώνα. Σε ένα στιγμιότυπο που ελήφθη σήμερα όμως, είναι ορατοί μόνο μερικοί κίονες στο άκρο του αρχαίου ναού. Αυτή ήταν η δεύτερη καταστροφή ενός ναού στην Παλμύρα που διέπραξε το Ισλαμικό Κράτος μέσα σε μία εβδομάδα.

Την 23η Αυγούστου το ΙΚ είχε καταστρέψει ολοσχερώς με εκρηκτικά τον ναό του Βάαλ-Δία, ανατινάσσοντας τον σηκό, το εσωτερικό τμήμα του ναού, ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν. Εκείνη η καταστροφή, την οποία επιβεβαίωσε την Παρασκευή η UNITAR επίσης βάσει της σύγκρισης δορυφορικών φωτογραφιών του διάσημου ναού της Παλμύρας, καταδικάστηκε με έντονο τρόπο από την UNESCO, η οποία έκανε λόγο περί ενός «εγκλήματος πολέμου». 


Πηγή: www.skai.gr 01.09.2015
ΟΗΕ: Το Ισλαμικό Κράτος κατέστρεψε το ναό του Βήλου στην Παλμύρα 


Σχετική ανάρτηση:
Φωτογραφίες: Η Ισοπέδωση του Ρωμαϊκού Ναού στην Παλμύρα


yle="text-align: center;">

1 σχόλιο: