8 Αυγούστου 2013

Στο "μάτι" των Κινέζων ΕΛΒΑΛ και Αλουμίνιον

Ήταν Νοέμβριος του 2012 όταν ο έλληνας πρέσβης στην Κίνα διαπιστώνει ότι η περίφημη "China Zhongwang"*, ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στην Ασία, έχει σε εξέλιξη ένα ευρύ πρόγραμμα στρατηγικών συνεργασιών και επενδύσεων σε ξένες διεθνείς αγορές, που πιθανόν να αφορά και την Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα "Κεφάλαιο".

Λίγους μήνες αργότερα την ίδια εντύπωση αποκόμισαν και οι επικεφαλής δύο από τους μεγαλύτερους μεταλλουργικούς ομίλους της χώρας, ο Ε. Μυτιληναίος και ο Μ. Στασινόπουλος, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Liu Zhongtian, πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα ραντεβού που έγιναν οι κινέζοι εμφανίστηκαν εξαιρετικά "ζεστοί" ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Επιπρόσθετα σύμφωνα με πηγές του "Κεφάλαιο" η China Zhongwang, μετά την επίσκεψη του κ. Zhongtian, έχει αφήσει αντιπροσωπεία στην Αθήνα, η οποία και χειρίζεται το θέμα των πιθανών συνεργασιών με ελληνικούς ομίλους.

Τουλάχιστον στην περίπτωση της "Αλουμίνιον", ο πρόεδρος και ιδρυτής της κινεζικής εταιρείας εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις και οι προθέσεις του ομίλου "Μυτιληναίος" που είναι και ο μέτοχος της ιστορικής βιομηχανίας.

Πάντως στη Γενική Συνέλευση του ομίλου "Μυτιληναίος", ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε εμφανιστεί κατηγορηματικός σε σχέση με τη δραστηριότητα Ορυχείων και Μεταλλουργίας του Ομίλου, τονίζοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη το πρόγραμμα δραστικού περιορισμού του κόστους, με την κωδική ονομασία "Μέλλον". Όπως εκτιμούν πηγές του ομίλου, «αν αυτό το πρόγραμμα ολοκληρωθεί επιτυχώς και η Αλουμίνιον ΑΕ καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική σε ευρωπαϊκο και παγκόσμιο επίπεδο, είναι σίγουρο ότι η πρόταση των Κινέζων θα γίνει πολύ συγκεκριμένη».

Το ενδιαφέρον των κινέζων πάντως φαίνεται ότι έχει κινήσει και ο όμιλος ΕΛΒΑΛ, ο οποίος έχει επιτύχει να εξασφαλίσει σημαντικά μερίδια αγοράς πανευρωπαϊκά (οι πωλήσεις κατευθύνονται σε συντριπτικό ποσοστό σε εξαγωγές) σε εξειδικευμένα και διαφοροποιημένα προϊόντα με υψηλά περιθώρια κέρδους, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζει. Όπως και στην περίπτωση της "Αλουμίνιον" έτσι και η "Βιοχάλκο", δεν έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον των κινέζων φαίνεται να είναι υπαρκτό, έστω και εάν στην παρούσα φάση χαρακτηρίζεται ως πρώιμο.

________________________
*Η China Zhongwang Holdings Limited μέσω θυγατρικών της, δραστηριοποιείται στην έρευνα, ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση προϊόντων αλουμινίου για βιομηχανικές και κατασκευαστικές χρήσεις. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Κίνα αλλά και στις ΗΠΑ και σε άλλες διεθνείς αγορές. Τα πάγια του κινεζικού κολοσσού του αλουμινίου υπολογίζονται στα 5,9 δις δολάρια (33,650 δις γουαν) ενώ πέρυσι διέθεσε 1,24 δις δολάρια μόνο σε επενδύσεις αγοράς παραγωγικών μονάδων και εξοπλισμού.

________________
Πηγές:
Εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 3.8.2013 και 
http://www.capital.gr της 5.8.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου