8 Αυγούστου 2013

Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Υπεγράφη σήμερα στη Λευκωσία το μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στους τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι η συνεργασία των τριών χωρών εισέρχεται σε μια σημαντική και δημιουργική φάση και έκανε λόγο για ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης Κύπρου και της Ελλάδας.

Καθοριστική στιγμή για τη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ χαρακτήρισε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης το μνημόνιο.

Για ιστορική συμφωνία μίλησε ο υπουργός Υδάτινων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ Σιλβάν Σαλόμ.

Οι τρεις υπουργοί εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής σύνδεσης EuroAsia Interconnector, το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Κύπρου και Ελλάδας.

Το κόστος του αναμένεται να φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ.

_____________
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/finance/story/684573






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. «Η δικομματική τροΐκανή κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην μετατροπή της χώρας από αποικία χρέους σε ενεργειακό και στρατιωτικό προτεκτοράτο της αμερικανοΐσραηλινής συμμαχίας στην περιοχή», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη με την Κύπρο και το Ισραήλ για την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους.
    Αν δούμε το σχόλιο σαν "ατάκα"! και μόνο, ...καλό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή