3 Αυγούστου 2013

Προτεραιότητες και στόχοι του ΤΧΣ για το 2013:

Τα "Σχέδια αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών" και η "Ιδιωτικοποίηση της Eurobank" είναι οι προτεραιότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας* (ΤΧΣ) για το 2013, με βάση την ετήσια Οικονομική Έκθεση για τη χρήση 2012, που δημοσιοποίησε χθες στην ιστοσελίδα του (www.hfsf.gr).

Ειδικότερα, στην έκθεση του ΤΧΣ, το οποίο συμμετέχει πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) με ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα του 80%, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

Προτεραιότητες για το 2013: 

α) Σχέδια αναδιάρθρωσης συστημικών τραπεζών
Σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, οι τράπεζες που λαμβάνουν κεφαλαιακή ενίσχυση δεσμεύονται να προβούν σε αναδιάρθρωση, βάσει 5-ετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης, το οποίο εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Directorate-General for Competition).

β) Ιδιωτικοποίηση της Eurobank
Κατόπιν της υπογραφής συμφωνίας για την εξαγορά των ΝΤΤ (Νέο Τχυδρομικό Ταμιευτήριο) και Νέα Proton ο διευρυμένος όµιλος της Eurobank ενισχύει τη στρατηγική της θέση στο ελληνικό τραπεζικό σύστηµα και την ελκυστικότητα της ως επενδυτική πρόταση, διευκολύνοντας τη µελλοντική της ιδιωτικοποίηση προς όφελος του ∆ηµοσίου και της ελληνικής οικονοµίας. Τους επόμενους μήνες το Ταμείο θα προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή της Eurobank σε ιδιωτικό καθεστώς, μεριμνώντας για την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και εξασφαλίζοντας ότι η διοίκηση της Eurobank θα προετοιμάσει την τράπεζα για μια αποτελεσματική ιδιωτικοποίηση είτε μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης ή μέσω τοποθέτησης στην αγορά.

Ορισμένα από τα κυριότερα σημεία της έκθεσης του ΤΧΣ είναι τα εξής:

Το κεφάλαιο του Ταμείου και οι κεφαλαιακές ενισχύσεις των συστημικών τραπεζών: Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του ΤΧΣ κατά το 2012 και το 2013, με τη μορφή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου εκδόσεως Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το καταβεβλημένο κεφάλαιο του ΤΧΣ, ανέρχεται σε €49.700εκ. Κατόπιν της υπογραφής των Συμβάσεων Προεγγραφής, και σύμφωνα με την επιστολή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις απαραίτητες κεφαλαιακές ενισχύσεις, το Ταμείο προέβη στις 28/5/2012 στην καταβολή ομολόγων ΕΤΧΣ ονομαστικού ποσού €18.000εκ ως προκαταβολή έναντι των μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. 
Αναλυτικά η Alpha Bank έλαβε €1.900εκ, η Eurobank €3.970εκ, η Τράπεζα Πειραιώς €4.700εκ και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος €7.430εκ. 
Στα τέλη του 2012 οι τέσσερις τράπεζες έλαβαν επιπρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση από το Ταμείο, ποσού €6.262εκ. 

Καταβολή των Funding Gaps: 
Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους το Ταμείο, για 22 μήνες, από την 29/2/2012 υποχρεούται να καλύψει χρηματικά ποσά που προκύπτουν στο πλαίσιο της εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων,
καθώς υπεισέρχεται προσωρινά στις αρμοδιότητες του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). 
Σε αυτό το πλαίσιο το Ταμείο κατά το 2012 κατέβαλε για την εξυγίανση πέντε πιστωτικών ιδρυμάτων το ποσό των € 7.256εκ. 
Το Ταμείο κατά την 31/12/2012 εκτιμά ότι το ανακτήσιμο ποσό από την διαδικασία εκκαθάρισης θα είναι € 2.218εκ., καταγράφοντας απομείωση των απαιτήσεων του (ζημιά) κατά ποσό €5.038εκ. 

Εξαγορές τραπεζών κατά το 2012 και το διανυθέν διάστημα του 2013:
- η Alpha Bank την Εμπορική,
- η Εθνική Τράπεζα το υγιές μέρος της FBB και της Probank,
- η Τράπεζα Πειραιώς το υγιές μέρος της Αγροτικής Τράπεζας, τη Γενική Τράπεζα, τη Millennium και το ελληνικό δίκτυο της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (Λαϊκής), και της Ελληνικής Τράπεζας.
- Η Eurobank το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΝΤΤ) και τη Νέα Proton.
Στην περίπτωση του ΝΤΤ Το Ταμείο ως μοναδικός μέτοχος κατέβαλε το μετοχικό κεφάλαιο ποσού €500εκ και κάλυψε, αντί του ΤΕΚΕ, το χρηματοδοτικό άνοιγμα ( funding gap) ποσού €3.960εκ κατόπιν απόφασης της ΤτΕ. 
Στην περίπτωση της Νέας Proton το Ταμείο, ως ο μοναδικός μέτοχος της εν λόγω τράπεζας, προχώρησε το 2012 σε πλήρη κάλυψη της επιπρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας κατά €295εκ, ούτως ώστε η Νέα Proton να πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις όπως ορίζονται από την ΤτΕ. 

Οι ενέργειες του ΤΧΣ το 2012 είχαν ως αποτέλεσμα την επιτυχή Ανακεφαλαιοποίηση των Συστημικών Τραπεζών το 2013: 
Κατόπιν των αυξήσεων κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2013 το ποσοστό του Ταμείου επί του μετοχικού τους κεφαλαίου διαμορφώθηκε ως εξής: 
Εθνική Τράπεζας της Ελλάδος: 84,35%, 
Τράπεζα Πειραιώς: 81,01%,
Alpha Bank: 83,71% και 
Eurobank: 93,55%.

_________________
*Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συστάθηκε με το Ν.3864/2010 ως ΝΠΙΔ. Δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα και διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Σκοπός του Ταμείου αποτελεί η διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

_____________
Πηγή:
www.hfsf.gr
Ετήσια Οικονομική Έκθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 02.08.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου