7 Αυγούστου 2013

Οι προσδοκίες από το ταξίδι Σαμαρά στις ΗΠΑ

Είναι γεγονός πως οι Αμερικάνοι σε κάποιες δύσκολες και καίριες στιγμές, μας στήριξαν. Όχι γιατί ξαφνικά έγιναν φιλέλληνες, αλλά για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Όταν το ακραίο ευρωπαϊκό κατεστημένο ήθελε να θέσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, οι Αμερικάνοι παρενέβησαν. Ίσως γιατί, μετά την ένταση και ταραχές που σημειώθηκαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Συρία, Λιβύη, Τουρκία, Αίγυπτος), η Ελλάδα, παρά την κρίση, προέβαλε ως μοναδικό σημείο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Εξ' άλλου και ο γεωστρατηγικός της ρόλος ισχυροποιήθηκε, μετά τη βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και την πρόσφατη απόφαση για τη χάραξη του αγωγού ΤΑΡ.

Τι προσδοκούμε λοιπόν σαν χώρα, από ένα ταξίδι του Σαμαρά στην Αμερική και μια συνάντησή του (θα γίνει την Πέμπτη) με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ;


Ένα ενδιαφέρον άρθρο πάνω στο θέμα, διάβασα χθες στο "Βήμα".
Ας το δούμε:

Το ταξίδι στις ΗΠΑ και οι προσδοκίες 

Δημοσίευση: 06/08/2013 

Οι ΗΠΑ, είτε μας αρέσει είτε όχι, παραμένουν πάντα μια υπερδύναμη, που οι αποφάσεις και η στρατηγική τους επηρεάζουν, θέλοντας και μη, το παρόν και το μέλλον χωρών, όπως της δικής μας, που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. 

Όσο κι αν φαίνεται ότι τελευταία οι ΗΠΑ έχουν αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν παύουν να επηρεάζουν με την γενικότερη πολιτική τους τις εξελίξεις τόσο στην οικονομία όσο και στις διακρατικές σχέσεις.

Είναι προφανές λοιπόν ότι το πρώτο ταξίδι του κ.Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση του με τον πρόεδρο Ομπάμα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όσο και γιατί οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ρευστές.

Είναι θετικό για το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού, ότι το αντιαμερικανικό κλίμα που κυριαρχούσε για πολλές δεκαετίες στην ελληνική κοινή γνώμη και δημιουργούσε εντάσεις στις διμερείς μας σχέσεις, έχει πλέον καταλαγιάσει.

Παράλληλα και οι παρεμβάσεις της αμερικανικής ηγεσίας στην ευρωπαϊκή κρίση, έστω σε επίπεδο δηλώσεων και διμερών επαφών, υπήρξαν υποβοηθητικές για τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκυρία λοιπόν, μέσα στην οποία θα γίνει η συνάντηση των δυο ηγετών δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.

Ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η μία είναι υπερδύναμη, διαμορφώνονται από τα ευρύτερα εθνικά τους συμφέροντα και δεν προσδιορίζονται από τις επαφές δύο ηγετών όσο θερμές κι αν είναι.

Είναι αυτονόητο ότι μια δήλωση στήριξης της Ελλάδας και των προσπαθειών της κυβέρνησης της για έξοδο από την κρίση, έχει την πολιτική σημασία της.

Όπως θα έχει ενδιαφέρον αν ο πρόεδρος Ομπάμα επαναλάβει την ήδη εκφρασμένη αμερικανική θέση ότι η στρατηγική εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαρκή λιτότητα, αλλά πρέπει να στηρίζεται και στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το ερώτημα και το στοίχημα για τον κ. Σαμαρά, είναι αν μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω. Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπου είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.

Πέρα όμως από τα όποια συγκεκριμένα, για την οικονομία, αποτελέσματα, θα έχει η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία ότι δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας και μια γέφυρα εμπιστοσύνης, που την έχει απόλυτη ανάγκη μια χώρα που αγωνίζεται να βγει από την κρίση και χρειάζεται να εκμεταλλευθεί όλες τις δυνατές συμμαχίες.

________________
Πηγή: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=525190






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου