8 Αυγούστου 2013

Οι επαγγελματίες «αυτοφωράκηδες»!

Πληρώνονται για να... κάθονται και αν συλληφθούν από την Αστυνομία και οδηγηθούν στο αυτόφωρο, τότε κερδίζουν χρηματικό μπόνους ύψους 100 ευρώ! Ο λόγος για τους επαγγελματίες «αυτοφωράκηδες», τους ανθρώπους που παρουσιάζονται ως υπεύθυνοι νυχτερινών κέντρων και, σύμφωνα με το espressonews.gr, συλλαμβάνονται μετά χαράς για λογαριασμό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ο οποίος όταν βλέπει την Αστυνομία ή το ΣΔΟΕ να εισβάλλει στο μαγαζί του, γίνεται... καπνός!

Διαβάζω στο σημερινό τύπο: Οι «αυτοφωράκηδες». Τρεις φορές χρειάστηκε να πάει περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Γιαννιτσών σε δημοφιλές καφέ-μπαρ (με πισίνα) της περιοχής, για να κλείσει το κατάστημα και να συλλάβει τους προσωρινά υπεύθυνους.

Οι τελευταίοι «φύτρωναν» από το πουθενά και ξανάνοιγαν το κατάστημα μετά την αποχώρηση των αστυνομικών και οδηγούνταν κι αυτοί με τη σειρά τους στο τμήμα, ενώ η ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, όπως γίνεται πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι εξαφανισμένη και αναζητείται.

Το κατάστημα δεν είχε άδεια λειτουργίας ούτε για το αναψυκτήριο ούτε για την πισίνα. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν αρχικά τον 35χρονο προσωρινά υπεύθυνο, αλλά μέχρι να τον οδηγήσουν στο τμήμα μάθαιναν ότι η επιχείρηση ξανάνοιξε και επανήλθαν για να συλλάβουν τον 50χρονο. Το ίδιο συνέβη για τρίτη φορά μέσα σε ελάχιστες ώρες με έναν 58χρονο, που συνελήφθη επίσης, και έπειτα απ' αυτό, το pool bar παρέμεινε κλειστό, αφού προφανώς τους τέλειωσαν οι «αυτοφωράκηδες».

Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ η 36χρονη ιδιοκτήτρια αναζητείται. 
(από άρθρο στο ethnos.gr με τίτλο: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ «Επιδημία» αποσφραγίσεων καταστημάτων).

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τους συνεχείς ελέγχους της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το επάγγελμα του «αυτοφωράκια» έχει γίνει περιζήτητο!, με το "νυχτοκάματο" να κυμαίνεται γύρω στα 40 με 50 ευρώ. 


Ποιο είναι όμως το προφίλ των ανθρώπων που καταλαμβάνουν αυτά τα πόστα, ποιες οι αρμοδιότητές τους και πόσα χρήματα κερδίζουν κάθε φορά που συλλαμβάνονται; 

Τις περισσότερες φορές τον ρόλο του «αυτοφωράκια» παίζουν χαμηλοσυνταξιούχοι που έχουν οικονομικό πρόβλημα ή άνεργοι που αδυνατούν να βρουν μια άλλη δουλειά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν συλληφθεί οι πορτιέρηδες του καταστήματος ή ακόμη και απότακτοι αστυνομικοί. Ο «αυτοφωράκιας» συνήθως απασχολείται κάνοντας διάφορες βοηθητικές δουλειές στο μαγαζί, ενώ όταν εμφανιστεί η Αστυνομία και ψάξει τον ιδιοκτήτη, έχει την υποχρέωση να παρουσιαστεί ως υπεύθυνος καταστήματος και να υποστεί τις όποιες συνέπειες, που δεν είναι άλλες από τη σύλληψη για λογαριασμό του ιδιοκτήτη!

Κάθε σύλληψη που στη συνέχεια οδηγεί στο αυτόφωρο επιβραβεύεται από το «αφεντικό» με μπόνους της τάξης των 100 ευρώ, ενώ στο δικαστήριο ο «αυτοφωράκιας» δεν είναι ποτέ μόνος, αφού στο πλευρό του βρίσκεται δικηγόρος που συνήθως είναι έμπιστος του επιχειρηματία του κέντρου.

Πάντως μπορεί το επάγγελμα του «αυτοφωράκια» να βρίσκεται σε άνθηση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως η καριέρα στον συγκεκριμένο τομέα είναι σύντομη, αφού τις περισσότερες φορές στα πόστα αλλάζουν πρόσωπα προκειμένου αυτά να έχουν πάντα καθαρό ποινικό μητρώο!

__________________
Πηγές:http://www.espressonews.gr  από άρθρο με τίτλο «Οι επαγγελματίες "αυτοφωράκηδες"» στις 08/08/2013 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63869750 από άρθρο με τίτλο: «ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: "Επιδημία αποσφραγίσεων καταστημάτων»¨στις 08/08/2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου