2 Αυγούστου 2013

Έγκυρη η καταδίκη Μπερλουσκόνι - Ιστορική απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου

Σε μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επικύρωσε το βράδυ της Πέμπτης την ποινή φυλάκισης 4 ετών, στην οποία είχε καταδικαστεί τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι για φορολογικές απάτες. 
Παράλληλα, διέταξε την επανεξέταση από το Εφετείο του Μιλάνου της απόφασης για πενταετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του Καβαλιέρε.

Λόγο της ηλικίας του, ο 76χρονος σήμερα Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν θα φυλακιστεί - ούτε καν τον έναν χρόνο που απέμεινε, μετά τη μείωση της αρχικής κάθειρξης των τεσσάρων ετών λόγω αμνηστίας - αλλά θα εκτίσει την ποινή του είτε σε κατ' οίκον περιορισμό είτε με κοινωφελή εργασία.

Είναι η πρώτη φορά που ο δισεκατομμυριούχος και διατελέσας τρεις φορές Πρωθυπουργός της Ιταλίας, καταδικάζεται τελεσίδικα για κάποιο έγκλημα.

Όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Λέτα, στελέχη της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, επιμένουν να λένε ότι «η κυβέρνηση συνεργασίας πρέπει να συνεχίσει το έργο της», χωρις όμως να αποκλείουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι δυνατόν να πυροδοτήσει σειρά πολιτικών εξελίξεων.

Αντιδράσεις για την απόφαση του δικαστηρίου

«Η οδός που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός της βούλησης της δικαιοσύνης» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Το ανώτατο στέλεχος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Γκουλιέλμο Επιφάνι δήλωσε ότι «η δικαστική απόφαση» αυτή «πρέπει να τύχει σεβασμού και να εφαρμοστεί».

Ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του M5S, έγραψε δηκτικά στο ιστολόγιό του ότι η απόφαση «είναι σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπερλουσκόνι μόλυνε, διέφθειρε και παρέλυσε την πολιτική ζωή της χώρας επί 21 χρόνια».

Στο μεταξύ, κορυφαία στελέχη της ιταλικής κεντροδεξιάς, συνεδριάζουν για τον καθορισμό της περαιτέρω στρατηγικής τους. «Πρόκειται για μια ημέρα μεγάλης πίκρας και παραποίησης της αλήθειας» δήλωσε ο Ενρίκο Ροτόντι, στέλεχος της κεντροδεξιάς.

_____________
Πηγή: http://www.tanea.gr 01.08.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου