1 Αυγούστου 2013

Ο ουρανός όπως δεν τον έχουμε δει ποτέ

Την τελική λίστα με τους υποψήφιους για το βραβείο του Φωτογράφου Αστρονομίας της Χρονιάς έδωσε στη δημοσιότητα το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς στη Βρετανία, μαζί με μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες του έναστρου ουρανού.

Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν εντυπωσιακές λήψεις του γαλαξία μας, καθώς και αστερισμών από κάθε γωνιά της Γης. Ο διαγωνισμός, που συνοδεύεται από βραβείο 1.500 στερλινών, με τους νικητές να ανακοινώνονται στις 18 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες: Γη και Διάστημα, Το Ηλιακό μας Σύστημα, Βαθύ Διάστημα, Ανθρωποι και Διάστημα.

Πάνω ο φακός «αιχμαλωτίζει» τον γαλαξία. Η φωτογραφία του Αυστραλού Γουέιν Ινγκλαντ μοιάζει να απεικονίζει μια ακτίνα από ένα γιγάντιο πιάτο δορυφορικού σήματος. Στην πραγματικότητα είναι ο γαλαξίας στον ουρανό πάνω από το αστεροσκοπείο Παρκς στην Αυστραλία.

Με τίτλο «Αψίδα για τον Παράδεισο» η φωτογραφία του Βρετανού Στίβεν Μπανκς, αιχμαλωτίζει στο ίδιο κάδρο τον γαλαξία μας με τα βράχια στην ακτή του Ντόρσετ.

Η φωτογραφία του Νορβηγού Τόμι Ελιάσεν αποτελεί έναν φόρο τιμής στον φωτογράφο των άστρων. Που περιμένει ώρες ατελείωτες στην ύπαιθρο περιμένοντας την τέλεια φωτογραφία: Εναν ουρανό με τον γαλαξία, το φως του ήλιου και έναν μετεωρίτη να καίγεται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Ο ουρανός της Ισλανδίας καθώς ο ήλιος έχει μόλις βασιλέψει και η ουρά του κομήτη σχηματίζει σχέδια. Φωτογραφία από τον Ινγκόλφουρ Μπγιαργμουντσον.


Ο έναστρος ουρανός και ο γαλαξίας απλώνονται πάνω από την εντυπωσιακή οροσειρά στην κοιλάδα Γιοσέμιτι στο Εθνικό Πάρκο της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Η φωτογραφία είναι του Ροτζέλιο Μπερνάλ Αντρέο.


Ο ουρανός πάνω από τους κρατήρες Ριμ του Μίβαθ στην Ισλανδία, καθώς ο Ηλιος έχει μεγιστοποιήσει τη δραστηριότητα ενός 11ετούς κύκλου. Φωτογραφία του Τζέιμς Γούντεντ.

_______________
Πηγή: http://www.tanea.gr 30.07.2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου