3 Νοεμβρίου 2015

Πώληση του 100% της Finansbank αποφάσισε η Εθνική Τράπεζα

Την απόφασή της να αποχωρήσει από την Τουρκία και να προχωρήσει στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank γνωστοποίησε στις χρηματιστηριακές αρχές η Εθνική Τράπεζα.

Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι: «Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank»*.

Η πώληση του συνόλου της συμμετοχής στην Finansbank αποφασίστηκε προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προσδιορίστηκαν από το stress test. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι ανάγκες της ΕΤΕ διαμορφώθηκαν στα 1,576 δισ. ευρώ ενώ με βάση το δυσμενές σενάριο στα 4,6 δισ. ευρώ. 

Προτάσεις για την εξαγορά της Finansbank έχουν καταθέσει μεταξύ άλλων η τουρκική τράπεζα Fibabanka η Qatar National Bank (QNB) και η Garanti Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Τουρκίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η λογιστική αξία της Finasbank διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ ενώ στο επίπεδο της λογιστικής αξίας εκτιμάται ότι θα κινηθούν και οι προσφορές για την εξαγορά της.

Η αγορά της Τουρκίας αποτελεί το 72% των εργασιών του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα δανείων στην Τουρκία, διαμορφώνονται στα περίπου 17 δισ. ευρώ έναντι δανείων ύψους 6,2 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στις υπόλοιπες αγορές των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Σκόπια, Αλβανία, Ρουμανία και Σερβία). Η εξαγορά της Finansbank πραγματοποιήθηκε το 2006. 

Το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας** 

Η Εθνική τράπεζα προκειμένου να καλύψει κεφαλαιακές της ανάγκες, υψους 4,6 δισ. ευρώ, όπως αυτές προσδιορίστηκαν με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests, σκοπεύει να προβεί στις εξής ενέργειες: 

Θα προχωρήσει σε έκδοση νέων κοινών μετοχών ύψους 1,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανάγκες που προέκυψαν από το βασικό σενάριο των stress tests. 

Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ υπερκαλύπτονται ως εξής:
- Με τη δημόσια προσφορά στους πιστωτές / ομολογιούχους της, που μπορεί να αποφέρει κεφαλαιακό όφελος έως 800 εκατ. ευρώ,
- Με την υποχρεωτική μετατροπή στοιχείων του παθητικού (προνομιούχες μετοχές που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ) με κατ΄ ελάχιστο επίδραση 200 εκατ. ευρώ
- Με την κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, με τη χρήση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) 375 εκατ. ευρώ και κοινών μετοχών 125 εκατ. ευρώ
- Με την πώληση του 100% της Finansbank, η οποία έχει λογιστική αξία 3,4 δισ. ευρώ. Εάν το τίμημα ανέλθει στα μέσα επίπεδα των deals που γίνονται στην τουρκική αγορά τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕ μπορεί να λάβει τουλάχιστον ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ θα μετατραπούν σε κοινές, στο πλαίσιο της διαδικασίας του bail in που ενεργοποιείται λόγω της λήψης κρατικής βοήθειας.

Με τις παραπάνω ενέργειες, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων pro forma για το α΄ εξάμηνο του 2015 διαμορφώνεται στο 14,5%. 

Πηγές: Στοιχεία από: 

3 σχόλια:

 1. Πουλάει η Εθνική την Finansbank! πουλάει το "φιλέτο" και τι μένει; Αν σκεφτεί κανείς ότι η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής είναι 2,3 δις ευρώ και πουλάει της θυγατρική της που η ίδια εκτιμά την αξία της σε 3 δις ευρώ, τότε ο καθένας μπορεί να καταλάβει πια είναι η αξία της Εθνικής που απομένει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά όλα αυτά, αλλά η αξία της Finansbank δεν χάνεται με την πώλησή της, μπαίνει στα ταμεία της Εθνικής σαν ρευστό χρήμα. Σίγουρα όμως η Εθνική Τράπεζα με την πώληση της Finansbank μικραίνει! Περιορίζεται σχεδόν (γιατί οι υπόλοιπες συμμετοχές της στα Βαλκάνια δεν είναι τόσο σημαντικές όσο εκείνη στην Τουρκική τράπεζα) στον ελλαδικό χώρο. Μια από της συνέπειες της κακής διαχείρισης της κρίσης!

   Διαγραφή
 2. Στις 17/11 η έκτακτη Γ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Reverse split με αναλογία 15 παλαιές μετοχές προς 1 νέα και ονομαστική αξία στα €0,30. Έως € 741 εκατ. προσδοκά η ΕΤΕ από την ανταλλαγή των ομολογιούχων. Το αργότερο μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Πηγή: capital.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή