7 Μαρτίου 2016

Φέσσας: Η Ελλάδα ζει την «τέλεια καταιγίδα»

Ένα ακόμη σήμα κινδύνου εκπέμπει μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για τακτικισμούς από το πολιτικό σύστημα, ενώ υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση καθώς η Ελλάδα ζει την «τέλεια καταιγίδα». Κάποια σημεία της συνέντευξής του, στη συνέχεια:

– Η οικονομική ζωή της χώρας δεν θα αντέξει επί μακρόν σε συνθήκες διαρκούς αβεβαιότητας, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς σχέδιο. Συνεπώς επείγουν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση και τους θεσμούς για επιστροφή στην κανονικότητα. Αποφάσεις που θα δρομολογήσουν την υλοποίηση του προγράμματος και θα φέρουν πίσω την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην οικονομία.

– Θα είναι εγκληματικό λάθος και συλλογική αποτυχία όλου του πολιτικού μας συστήματος αν επικρατήσουν τακτικισμοί και δεν καταφέρουμε να κλείσουμε άμεσα και αποφασιστικά την πρώτη αξιολόγηση. Δεν αντέχει η Ελλάδα να αιωρείται ανάμεσα σε πολλές και επικίνδυνες εκκρεμότητες.

– Σήμερα στην Ελλάδα ζούμε την «τέλεια καταιγίδα». Ολα τα θέματα είναι στο κόκκινο, είναι αλληλένδετα και επιζητούν λύσεις χωρίς χρονοτριβή. Χωρίς πραγματική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και άρα η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών στην οικονομία μας. Ταυτόχρονα, χωρίς εξορθολογισμό της φορολογίας συντηρούνται οι αδικίες, δεν παράγονται δημόσια έσοδα και δεν δημιουργούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις ανάκαμψης. Χωρίς αποκρατικοποιήσεις δεν θα έρθουν τα ξένα επενδυτικά κεφαλαία. Και χωρίς επίλυση των «κόκκινων» δανείων δεν θα αποκατασταθεί η λειτουργία των τραπεζών και ο ρόλος τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

– Η φοροδοτική ικανότητα όσων συστηματικά και με συνέπεια δηλώνουν τα εισοδήματά τους έχει εξαντληθεί. Το 3% του πληθυσμού έφθασε να πληρώνει το 42% των φόρων εισοδήματος. Είναι ανεπίτρεπτο και οικονομικά εγκληματικό να συζητάμε ξανά για αυξήσεις φορολογικών συντελεστών. Η προσαρμογή θα έλθει μέσω της αποτελεσματικής εφαρμογής των νόμων, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την ορθολογική διαχείριση των δημοσίων δαπανών.

– Να υποστηρίξει (η κυβέρνηση) την εξαιρετική δουλειά που κάνει τελευταία το ΤΑΙΠΕΔ και να μη δημιουργεί τεχνητά προσκόμματα στις υπό εξέλιξη αποκρατικοποιήσεις.

– Για τις επιχειρήσεις, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι κομβικής σημασίας για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Θέλουμε ένα νέο επιχειρηματικό πρότυπο, που θα επιβραβεύει την παραγωγικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και όχι τη μεσιτεία και τον παραγοντισμό. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο και να δώσει στις τράπεζες όλα τα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την κοινοτική νομοθεσία.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Ολόκληρη η συνέντευξη του Θ. Φέσσα στον Σ. Νίκα στο:
Φέσσας: Η Ελλάδα ζει την «τέλεια καταιγίδα»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου