7 Μαρτίου 2016

BofA ML: «Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν μαθαίνει από τα λάθη της και τις επιτυχίες των άλλων»

Άποψη επενδυτών: 

«Αυτό που οι επενδυτές ζητούν από την Ελλάδα είναι πολύ απλό: ζητούν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την έγκαιρη επίτευξη των στόχων του προγράμματος και την άρση των ανησυχιών περί της πολιτικής σταθερότητας.
Όσο η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει προβληματική και υφίσταται η ανησυχία πως οι εκλογές παραμονεύουν πίσω από τη γωνία, οι μόνοι επενδυτές που θα ασχολούνται με την Ελλάδα θα είναι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι». Αυτό δηλώνει μιλώντας στην “Καθημερινή” ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, Managing Director της Bank of America Merrill Lynch ερωτηθείς για το επενδυτικό κλίμα που επικρατεί για τη χώρα στο εξωτερικό.

«Μην με παρεξηγείτε», συνεχίζει, «αυτοί είναι πάντα οι πρώτοι επενδυτές που πηγαίνουν σε μια χώρα μετά από μια κρίση, αλλά η βιώσιμη ανάκαμψη απαιτεί μακροπρόθεσμους επενδυτές να ακολουθήσουν τους κερδοσκόπους». Τονίζει δε πως θα είναι «τραγωδία» για την Ελλάδα να χάσει την ευκαιρία να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φέτος. 

Κατά την εκτίμησή του τα ελληνικά assets έχουν άσχημες επιδόσεις μέχρι στιγμής φέτος για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, εξαιτίας του παγκόσμιου sell-off και της ευρύτερης αύξησης της αποστροφής προς το ρίσκο. Δεύτερον, εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και των αυξημένων πολιτικών κινδύνων.

«Η πρώτη αιτία πρέπει να είναι προσωρινή, καθώς η αγορά μπορεί να αντέδρασε υπερβολικά στους κλυδωνισμούς από την Κίνα και την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Ωστόσο, η δεύτερη παραμένει βασική ανησυχία, ιδιαίτερα εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους πιθανότατα θα εξαντλούνται και οι ωριμάνσεις χρέους καθίστανται μεγαλύτερη πρόκληση» σημειώνει.

«Οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, αν υπάρχει συμφωνία για την αξιολόγηση και το ελληνικό κοινοβούλιο την εγκρίνει». Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμά πως «αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ένα θετικό σενάριο, καθώς η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waver, την δυνατότητα δηλαδή οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για να χρηματοδοτούνται και να μειώσουν την εξάρτηση τους από τον ELA, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ανακούφιση του χρέους, θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου και οι αγορές θα αρχίσουν να προεξοφλούν την συμμετοχή της στην Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος».

Καθίσταται σαφές πως σε κάθε άλλη περίπτωση οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αποφεύγουν κάθε σημαντική περεταίρω τοποθέτηση κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

«Μέχρι τώρα, η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινό θα πρέπει να έχουν καταλάβει πως κάθε καθυστέρηση αξιολόγησης οδηγεί πάντα την Ελλάδα σε χειρότερη κατάσταση, η οικονομία επιδεινώνεται, οι επενδυτές ωθούνται μακριά και η τελική συμφωνία είναι χειρότερη από ό, τι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα. Όλες οι άλλες περιφερειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ολοκλήρωναν πάντοτε τις δικές τους αξιολογήσεις στην ώρα τους όταν βρίσκονταν σε προγράμματα. Δυστυχώς, η Ελλάδα δεν φαίνεται να μαθαίνει από τα λάθη της και από τις επιτυχίες των άλλων» επισημαίνει στην “Kαθημερινή” ο 
Αθανάσιος Βαμβακίδης. 

*Αθανάσιος Βαμβακίδης: Managing Director και Head of European G10 Foreign Exchange Strategy της Bank of America Merrill Lynch Global Research 

Πηγή: 
www.kathimerini.gr  07.03.2016






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου