2 Απριλίου 2016

Αντιδράσεις στις αποκαλύψεις των Wikileaks για τη συνομιλία Τόμσεν-Βελκουλέσκου

Επιστολή προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απέστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή του ο Πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το tovima.gr, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης: 
Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.
Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.
Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι δεν σχολιάζει «διαρροές ή υποτιθέμενες αναφορές σε εσωτερικές συζητήσεις», σχετικά με το διάλογο μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου που διέρρευσε στο Wikileaks, προσθέτοντας ότι το Ταμείο έχει καταστήσει ξεκάθαρη τη θέση του δημοσίως.
«Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα αυτό που νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο για μια βιώσιμη λύση για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα -μια λύση που θέτει την Ελλάδα σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, υποστηριζόμενη από ένα αξιόπιστο σύνολο μεταρρυθμίσεων, σε συνδυασμό με ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της» δήλωσε ο εκπρόσωπος.
«Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι πρέπει να βασίζονται σε αξιόπιστες υποθέσεις. Όπως έχουμε πει, υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του τι είναι εφικτό σε μεταρρυθμίσεις και το πόση ελάφρυνση χρέους απαιτείται» καταλήγει. 

Έπειτα από τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Προκόπης Παυλόπουλος: «Όπως έχω καταστήσει και δημοσίως γνωστό, θεωρώ πως από τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη έχουν διαμορφώσει τον ESM, τη σημερινή αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έπρεπε να την είχε αναλάβει εδώ και καιρό ο ίδιος ο ESM μέσω δικών του έμπειρων στελεχών.

» Και τούτο διότι, πέραν των άλλων που αφορούν αυτό τούτο το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών, η τεχνογνωσία των στελεχών του ESM θα ήταν σαφώς ανώτερη εκείνης των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με βάση την όλη διεθνή προϊστορία του τελευταίου.»

Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα, και θα ζητήσει εξηγήσεις για τις Θέσεις του Ταμείου. Θα ενημερώσω της ηγεσίες χωρών και θεσμών για τη θέση μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να παίξει με τη φωτιά και δε θα αφήσουμε τη χώρα και την Ευρώπη απροστάτευτη.

» Κάποιοι θέλουν να στήσουν νέα κρίση στην Ελλάδα για να επηρεάσουν το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να τραυματίσουν την Ευρώπη.»

Σε εξέλιξη και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επικοινωνήσει και με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Επίσης, ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ.Παπαδημούλη να ενημερώσει τους επικεφαλής των Ευρωομάδων, καθώς και τον Ρομπέρτο Γκαλτιέρι, επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποστείλει άμεσα, για το συγκεκριμένο θέμα, επίσημη επιστολή στη Κριστίν Λαγκάρντ. 


Πηγή: www.tovima.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Wikileaks: Αποκαλυπτική συνομιλία Τόμσεν - Βελκουλέσκου για αξιολόγηση και χρέος
WikiLeaks: 19 March 2016 IMF Teleconference on Greece






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου