11 Ιουνίου 2016

Η «κόντρα» του υπουργού Υποδομών με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό

«Από αυτά που έχω πει στο παρελθόν δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη. Το Ελληνικό έπρεπε να αξιοποιηθεί διαφορετικά κατά τη γνώμη μου και με άλλες διαδικασίες, όχι με αυτές που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ», επεσήμανε ο Χρήστος Σπίρτζης, ενώ τόνισε ότι το τίμημα για το Ελληνικό έπρεπε να είναι πολλαπλάσιο. Σκληρή ήταν η απάντηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπίρτζης, τόνισε ότι «έπρεπε τα χρήματα που θα ζητούσαμε για το Ελληνικό, σύμφωνα με την εκτίμηση που είχαμε κάνει, να είναι πολλαπλάσια για να πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους, γιατί αυτά τα χρήματα δεν έρχονται στη χώρα, πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, έπρεπε ο σχεδιασμός να γίνει από το κράτος και όχι από τον επενδυτή».

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση βρήκε έναν διαγωνισμό ολοκληρωμένο, με συγκεκριμένο τίμημα και συγκεκριμένες προβλέψεις, ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτό που έγινε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν να βελτιώσουμε όσο μπορούσαμε τους όρους του διαγωνισμού». Ερωτηθείς εάν το τίμημα των 915 εκατ. ευρώ είναι χαμηλό, ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι «και βέβαια είναι χαμηλό», συμπληρώνοντας ότι το τίμημα έπρεπε να είναι τρία δισ. ευρώ. 

Πέρα από το ζήτημα του Ελληνικού και του τιμήματος που προσέφεραν οι επενδυτές, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, δεν είναι εύλογο, ο υπουργός επεκτάθηκε συνολικά στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι το ταμείο αποκρατικοποιήσεων είναι ένας οργανισμός που δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. 

Οπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Σπίρτζης, «το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας οργανισμός που στήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με έναν στόχο. Πώς θα ξεπουλήσει». Εσπευσε, μάλιστα, να συμπληρώσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ «πολλές φορές λειτουργεί ερήμην της κυβέρνησης. Πάρα πολλές φορές». 

Η απάντηση του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση, ήταν αυτή τη φορά άμεση και σκληρή: «Στον κ. Σπίρτζη δεν προτίθεμαι να απαντήσω. Εκτός από διαφορετικές απόψεις, έχουμε τελείως διαφορετική διαδρομή και διαφορετική κλίμακα αξιών», είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας εμμέσως αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Σπίρτζης διετέλεσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια, πριν βρεθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι δηλώσεις του κ. Σπίρτζη, που αναμφίβολα κρύβουν εκνευρισμό, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, δεδομένου ότι ο κ. Πιτσιόρλας δεν διορίστηκε στη θέση του από τους δανειστές. Αντιθέτως, αποτελεί επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει ο κ. Σπίρτζης, έχοντας αναλάβει τον ρόλο του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάρτιο του 2015, έπειτα από θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά το άρθρο 49Α του Κανονισμού της Βουλής.

Ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας, παλαιό στέλεχος του Συνασπισμού, είχε δηλώσει κατά την ομιλία του στην επιτροπή της Βουλής ότι «η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι να είναι αντικείμενο χαριστικών πράξεων προς διάφορους ιδιώτες. Παράλληλα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν προς αξιοποίηση, κομμάτια της δημόσιας περιουσίας που είναι δημόσια αγαθά ή αναφέρονται στην πρόσβαση σε αυτά, φέρνοντας για παράδειγμα την ΕΥΔΑΠ». 


Από τη σκοπια της Σάτιρας: 
Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου στην Καθημερινή:


Καυστικό ήταν το σχόλιο του Πασόκ με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σπίρτζη για το τίμημα του Ελληνικού: «Κλαψουρίσματος συνέχεια»... «Ο υπουργός κ. Σπίρτζης - προφανώς με πόνο ψυχής - μας πληροφόρησε σήμερα ότι κατά την άποψή του αποτελεί περίπου "σκάνδαλο" - λόγω του χαμηλού ύψους του οικονομικού ανταλλάγματος - το Μνημόνιο Συνεννόησης για το Ελληνικό, το οποίο όμως αποφάσισε ο κ. Τσίπρας και χαιρέτισε η κ. Γεροβασίλη. Το τσίρκο σε νέα παράσταση….», ανέφερε η Χαριλάου Τρικούπη.

Πηγές: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr, www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά μόνο με τσίρκο μπορεί να συγκριθεί αυτός ο κακός Θίασος που κυβερνάει τη χώρα! Αν και οι άνθρωποι του τσίρκου έχουν κάποιες ικανότητες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή