5 Ιουνίου 2017

Τέσσερις αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το εμιράτο του Κόλπου ότι αποσταθεροποιεί με τη δραστηριότητά του την περιοχή της Μέσης Ανατολής
και ότι υποστηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις», συμπεριλαμβανόμενης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο SPA ανέφερε ότι το Ριάντ έκλεισε τα σύνορά του με το Κατάρ, διακόπτοντας όλες τις επαφές από εδάφους, θάλασσας και αέρος. Η κίνηση έγινε, όπως αναφέρει η σαουδαραβική κυβέρνηση, «για την προστασία της εθνικής ασφάλειας από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης τα σύνορά της, λιμάνια και αεροδρόμια σε όλα τα αεροσκάφη και τα πλοία του Κατάρ.

Τα ΗΑΕ έδωσαν διορία 48 ωρών στους διπλωμάτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν το έδαφός τους. Το Αμπού Ντάμπι κατηγόρησε ανοικτά την Ντόχα ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και εναγκαλίζεται την τρομοκρατία, καθώς και «σεχταριστικές οργανώσεις».

Το Μπαχρέιν διέκοψε επίσης κάθε δεσμό με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλειά του, εμπλεκόμενο στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Η διεθνής συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία αντιμάχεται τους ιρανόφιλους, σιίτες μουσουλμάνους αντάρτες Χούδι και τους συμμάχους τους στην Υεμένη, απέβαλε επίσης το Κατάρ από τις τάξεις της, κατηγορώντας τη Ντόχα ότι υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. 


Από συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όπου συμμετέχουν τόσο το Κατάρ, όσο και η Σαουδική Αραβία.

Κατάρ: Αδικαιολόγητη απόφαση 

Το Κατάρ εξέφρασε τη λύπη του για τη συντονισμένη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν να διακόψουν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις μαζί του εξαιτίας της υποστήριξης που η Ντόχα κατηγορείται ότι προσφέρει στην τρομοκρατία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Jazeera TV που έχει την έδρα του στο Κατάρ. 

«Τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα και βασίζονται σε ισχυρισμούς και κατηγορίες που δεν έχουν πραγματική βάση», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, σύμφωνα με το Jazeera TV. Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι αποφάσεις αυτές «δεν θα επηρεάσουν την ομαλή διαβίωση πολιτών και κατοίκων». 


Η Ελλάδα αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ 

Το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ, διατύπωσε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σαμέχ Χασάν Σούκρι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του. Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας.

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου