3 Αυγούστου 2021

Οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα στο μικροσκόπιο των ειδικών

Μια ακόμη γυναικοκτονία σήμερα Τρίτη (3/8), αυτή τη φορά στην περιοχή της Σωτηρίτσας, στα παράλια του νόμου Λάρισας. Ειδικότερα, άνδρας, 54 ετών, πυροβόλησε τη 43χρονη σύζυγό του τραυματίζοντας την θανάσιμα. H δολοφονία διαπράχθηκε σε κατάστημα εστίασης στο οποιο εργαζόταν το θύμα. Η 43χρονη δέχθηκε οκτώ σφαίρες. Ο δράστης, μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, τηλεφώνησε στις αστυνομικές Αρχές και ομολόγησε την πράξη του.


Λίγες μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή (30/7), νέο στυγερό έγκλημα με θύμα γυναίκα 31 ετών και δράστη τον σύζυγό της διεπράχθη στη Δάφνη. Το συμβάν έγινε γνωστό μόλις ο 40χρονος άνδρας από την Αλβανία παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Δάφνης και είπε στους αστυνομικούς ότι σκότωσε τη σύζυγό του «επειδή τη ζήλευε». Κατόπιν υπόδειξής του οι αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα όπου ζούσε το ζευγάρι και ο 11 ετών γιος τους, και βρήκαν πράγματι την άτυχη γυναίκα νεκρή με τραύμα από μαχαίρι στον λαιμό.

Ο 32χρονος πιλότος, σύζυγος και δολοφόνος της 20χρονης Καρολάιν

Είχαν προηγηθεί πέντε ακόμη γυναικοκτονίες από την αρχή του χρόνου, μεταξύ αυτών και η δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά από τον σύζυγό της, καθώς και της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο από τον τέσσερα χρόνια μεγαλύτερο σύντροφό της.

Σύλληψη του δολοφόνου της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Οι γυναικοκτονίες αυτές έχουν προκαλέσει την οργή μιας ολόκληρης χώρας. Πέρα όμως από την οργή αντηχεί ένα «γιατί;» Κάποιες απαντήσεις από «ειδικούς επιστήμονες» σε ένα δημοσίευμα στην Καθημερινή στις 20/7 (πριν τις δυο πιο προσφατες γυναικοκτονίες). Παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

Οι γυναικοκτονίες στο μικροσκόπιο των ειδικών
Καθημερινή 20.07.2021

Η πιο θανατηφόρα από τις 14 μαχαιριές ήταν στην τραχηλική της χώρα – τον Ιανουάριο, όταν τη δολοφόνησε ο σύντροφός της, η Βασιλική Ζ. έγινε το πρώτο θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα για το 2021. Ακολούθησε η Κωνσταντίνα Τσάπα τον Απρίλιο – δολοφόνος της ίδιας και του αδελφού της ο εν διαστάσει σύζυγός της. Τον Μάιο, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκότωσε τη σύζυγό του, Καρολάιν Κράουτς. Τον Ιούνιο, ο πρώην σύζυγος της Ελένης Α. τη σκότωσε εν ψυχρώ έξω από το σπίτι της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Γαρυφαλλιά δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη Φολέγανδρο. Οι πέντε (σημείωση: έχουν προστεθεί δυο ακόμη) γυναικοκτονίες των τελευταίων επτά μηνών έχουν προκαλέσει την οργή μιας ολόκληρης χώρας. Πέρα από την οργή, όμως, αντηχεί ένα «γιατί» και ένα «τέρμα».

Σχετικά με τις αιτίες –σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, γυναικοκτονίες ορίζονται οι «δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών εξαιτίας του φύλου τους, οι οποίες διαπράττονται ή γίνονται ανεκτές τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς»– πολλοί θεωρούν ως προφανή την πατριαρχία. «Είμαστε μια βαθιά σεξιστική και πατριαρχική κοινωνία», λέει στην «Κ» η Αννα Βουγιούκα, κοινωνική επιστήμονας και εμπειρογνώμονας σε θέματα φύλου στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών Διοτίμα. «Πατριαρχία σημαίνει έλεγχος, σημαίνει δεν παίρνω “όχι”», αναφέρει, λέγοντας πως ειδικά αν οι γυναίκες αποφασίσουν πως θέλουν να φύγουν από τους πατριάρχες, η βία κλιμακώνεται. 

«Παραδοσιακά, σίγουρα είναι πρόβλημα της υποτίμησης της γυναίκας, συμπτώματα μιας πατριαρχικής παράδοσης», δηλώνει στην «Κ» η Αννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια Φιλοσοφικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Οι γυναίκες που δολοφονούνται επειδή είναι γυναίκες, δολοφονούνται συντριπτικά από άντρες, η πλειονότητα από συντρόφους και συζύγους, πρώην και νυν», τονίζει η κ. Βουγιούκα.

Η ανισότητα, η έμφυλη βία, οι γυναικοκτονίες δεν είναι φαινόμενα καινούργια. Στην Ελλάδα, το 2018, 3.815 ενήλικες γυναίκες ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το 2019, 4.171. Δεκατρείς γυναικοκτονίες καταγράφηκαν το 2018, οκτώ το 2019, δέκα το 2020 – όλες αφορούσαν μόνο περιπτώσεις δολοφονίας εκ προθέσεως σε πλαίσιο ενδοσυντροφικών ή ενδοοικογενειακών σχέσεων.

Γιατί μας νοιάζει τώρα περισσότερο; Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, και άρα η πιθανότητα να δολοφονηθεί μια γυναίκα, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως επί πανδημίας. «Ο βίαιος μισογυνισμός έχει ανθίσει στη σκιά της πανδημίας», τόνισε τον προηγούμενο μήνα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, συμπληρώνοντας πως η έμφυλη βία είναι μια «παράλληλη και εξίσου φρικώδης πανδημία» που απειλεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό. (...)

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini.gr

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου