6 Αυγούστου 2021

Ανεξέλεγκτα τα πύρινα μέτωπα σε βόρεια Αττική και Εύβοια

Τον εφιάλτη της πυρκαγιάς ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας, αλλά και του Λεκανοπεδίου, εξαιτίας αναζωπυρώσεων από τη φωτιά της Βαρυμπόμπης που έθεσαν σε πύρινο κλοιό τη Δροσοπηγή και το Κρυονέρι. Ασταμάτητος είναι ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, όπου η μεγάλη πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Η σημερινή μέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Τα πύρινα μέτωπα σε βόρεια Αττική

Το πρωί της Παρασκευής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για καμένα σπίτια. Επίσης, στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει σε μάντρα αυτοκινήτων. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τα εναέρια μέσα.

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε τη κατάσταση που επικρατεί στις Αφίδνες ο Δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «η φωτιά είναι περιμετρικά και έχει αρχίσει και καίει δίπλα ακριβώς στα σπίτια του χωριού». «Η φωτιά κατευθύνεται από το Πέτσουλι προς τη Πάρνηθα», πρόσθεσε, ωστόσο, ο αέρας αλλάζει πορεία συνεχώς.

Χθες η φωτιά πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, ενώ από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Υπάρχει, πλέον, μόνιμο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, που καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, ενώ ισχυρές δυνάμεις προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι. 


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Σήμερα ξεκινούν και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στη χώρα μας λίγο μετά τη 1:00. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες, δημιούργησε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που εκτεινόταν στο τρίγωνο από τον οικισμό Δροσοπηγή, τα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου και το Κατσιμίδι, βόρεια του Κρυονερίου. Παράλληλα δόθηκε εντολή να εκκενωθούν η Ιπποκράτειος Πολιτεία και το Δροσονέρι και μερικές ώρες αργότερα Αφίδνες και Κοκκινόβραχος, Πολυδένδρι, Καπανδρίτι και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.


Εύβοια: Η φωτιά φθάνει στη Στροφυλιά

Ασταμάτητος είναι ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια, όπου η μεγάλη πυρκαγιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Οι φλόγες έχουν πλέον φθάσει στα όρια της Στροφυλιάς και είναι ζήτημα χρόνου να φθάσει σε σπίτια. Πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό.

Νωρίτερα οι αρχές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το χωριό Στροφυλιά, ενώ όπως είναι γνωστό έχουν προγραμματίσει και την εκκένωση της Αγίας Άννας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, γίνονται προσπάθειες για να σταματήσει μέτωπο που κινείται προς το Μετόχι και το Μαντούδι, ανατολικά και νοτιοανατολικά από την Αγία Άννα.

Λίμνη Εύβοιας: Οι φλόγες σταμάτησαν στη θάλασσα

Στο δυτικό μέτωπο, εκτός από την εκκένωση της Κοκκινομηλιάς, διατάχθηκε η εκκένωση των χωριών Κρυονερίτης, Μηλιές και Βασιλικά. Κατά πληροφορίες, αρκετά σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Κάτοικοι στην παραλία της Αγίας Άννας απομακρύνθηκαν από την θάλασσα. Αποφασίστηκε να διαμορφωθούν χώροι στο δημαρχείο Μαντουδίου για να φιλοξενηθούν περίπου 150 κάτοικοι που κρίθηκε αναγκαίο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας, επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Η φωτιά στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση με τις φωτιές σε Ολυμπία και Μεσσηνία

Στην Αρχαία Ολυμπία, όπου μαίνεται από προχθές η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στην Ηράκλεια, επιχειρούν, με το πρώτο φως της ημέρας, δύο αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Εκτός από τα εναέρια μέσα, στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, καθώς και την ομάδα συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν ο στρατός, η αστυνομία, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης.

Στη Μεσσηνία «εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Στάθης Αναστασόπουλος, αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια». Σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Μέλπεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «τις μεσημβρινές ώρες το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά και έφθασε στην κοινότητα Καρνάσι». Όπως προσέθεσε, «η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, προκαλώντας ζημιές, αλλά ήταν καταλυτική η επέμβαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις, αφού εφοδιαζόταν πολύ γρήγορα με νερό».

Η σημερινή μέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr, kathimerini.gr
Σχετική ανάρτηση: Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα (4.8.2021)

- Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου