11 Αυγούστου 2013

Πως έφτασε το ΚΚΕ στην πώληση του 902

Η ανακοίνωση της πώλησης του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902» από το ΚΚΕ σε αγνώστου (για την ώρα) ταυτότητος αγοραστή και έναντι αγνώστου τιμήματος μπορεί να τάραξε τα νερά, αλλά δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, σύμφωνα με άρθρο στο "kathimerini.gr" στο οποίο γίνεται και μια σύντομη αναφορά σε όσα προηγήθηκαν της πώλησης του σταθμού.

Ήδη, από τον Απρίλιο του 2011, όταν έγιναν οι πρώτες απολύσεις τεχνικών, άρχισαν να κυκλοφορούν οι φήμες ότι υπάρχει απόφαση για πώληση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902».

Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για αναστολή λειτουργίας του «902», επικαλούμενη το δυσβάσταχτο κόστος στο οποίο το κόμμα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει πια.

Όμως στις 8 Ιανουαρίου 2013 το ΚΚΕ ανακοίνωνε την επαναλειτουργία του σταθμού. Ο κίνδυνος αφαίρεσης της άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, εάν παρατεινόταν η αναστολή λειτουργίας του, οδήγησε στην απόφαση να «βγει» ξανά πρόγραμμα στον αέρα. Άρχισαν και πάλι να να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πώλησή του.

Τότε, μέσω της «Αυγής», καταγράφηκε παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση. Στο άρθρο της εφημερίδας γινόταν λόγος για κίνδυνο «μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοικτοί ακόμη και προς την Ακροδεξιά». Παρέπεμπε, δε, σε πρόταση αριστερών δημοσιογράφων, προκειμένου «να παραμείνει στον χώρο της Αριστεράς η τηλεοπτική συχνότητα του 902», να αναζητηθούν βιώσιμες οικονομικές λύσεις, καθώς «δεν πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο ενός κόμματος, αλλά για κοινωνική περιουσία της Αριστεράς». Το σχετικό άρθρο έκλεινε με μια επισήμανση - προειδοποίηση ότι «δεν θα γίνει αποδεκτή από μια δημοκρατική - αριστερή κυβέρνηση οποιαδήποτε παράνομη συναλλαγή, με δεδομένο ότι καμιά συχνότητα δεν είναι μεταβιβάσιμη».

Η αντίδραση του Περισσού ήταν άμεση και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Το ΚΚΕ απάντησε σε έντονο ύφος ότι ο «902» δεν είναι «κοινωνική περιουσία της Αριστεράς», αλλά «ο ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός σταθμός του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, από την έναρξη της λειτουργίας του έως και σήμερα». Κατηγορούσε, δε, την «Αυγή» για λογικές ακροβασίες και συστράτευση με εκείνους που επιδιώκουν την αφαίρεση της συχνότητας από το ΚΚΕ, ενώ επιδίωξε να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα μέσα ενημέρωσης που διαθέτει το ΚΚΕ ανήκουν στο ΚΚΕ και όχι σε μεσάζοντες που ονειρεύεται “Η Αυγή”».

Η Κουμουνδούρου επανήλθε στο θέμα την περασμένη Τρίτη, μόλις ανακοινώθηκε η πώληση του «902», καλώντας το ΚΚΕ να δώσει εξηγήσεις για την απόφασή του, καθώς και για την ταυτότητα του αγοραστή, όπως και για το τίμημα που καταβλήθηκε και επαναφέροντας την πρόταση που είχε διατυπωθεί τον Ιανουάριο για τον σταθμό της Αριστεράς, προκαλώντας για άλλη μια φορά την οξεία αντίδραση του Περισσού, που αναφέρθηκε σε «βρωμιές» σε βάρος του ΚΚΕ και υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του. Οπως και τον Ιανουάριο, έτσι και τώρα, μετά την αρχική τοποθέτηση, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε συνέχεια στην αντιπαράθεση.

Η διαμάχη στους κόλπους της Αριστεράς για τη ραδιοτηλεοπτική συχνότητα του «902» έχει τις ρίζες της στη διάσπαση το 1991 του τότε Ενιαίου Συνασπισμού. Οι λεγόμενοι «ανανεωτικοί» προσπάθησαν ήδη από τότε να διεκδικήσουν τις συχνότητες και η αντιδικία για τη Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε. και τις μετοχές της έφθασε μέχρι τα δικαστήρια, όπου η υπόθεση κρίθηκε υπέρ του ΚΚΕ.

Για την ιστορία, το ραδιόφωνο του «902» εξέπεμψε για πρώτη φορά το 1989 και ακολούθησε η τηλεόραση το 1991

____________
Πηγή: Από άρθρο της Δώρας Αντωνίου με τίλο "Τα «902» μυστήρια μιας συχνότητας", που δημοσιεύεται σήμερα στο http://www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

4 σχόλια:

  1. Λίγες ώρες πριν, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του μας ενημερώνει πως:
    »Η αγοράστρια εταιρία είναι η εταιρία «Α-ORIZON MEDIΑ LTD», η οποία είναι κυπριακή εταιρία που έχει συσταθεί όπως ορίζει η κυπριακή νομοθεσία. Δεν είμαστε φυσικά αδιάφοροι που πάει ο σταθμός. »Παίρνουμε αυτό το ζήτημα υπόψη. Γι' αυτό στο συμβόλαιο της αγοραπωλησίας, για παράδειγμα, καθορίζεται ότι η εταιρία «Ραδιοτηλεοπτική» δε θα δοθεί, ούτε θα μεταπωληθεί σε πολιτικό κόμμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο άρθρο της εφημερίδας γινόταν λόγος για κίνδυνο «μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοικτοί ακόμη και προς την Ακροδεξιά» .......Pragmatika gelaei kaneis otan oi kommounustarades tou Syriza xinoun dakrya gia tous ergazomenous, alla stin ousia auto pou tous kaiei einai to an tha kanei o stathmos h oxi to paixnidi tou Samara les kai an pigaine se autous den tha ginotan to paixnidi tou Tsipra. Oxi Oxi me tipota, h aristera anikei sto lao opos kai oli i megali atomiki idioktisia tou tsipra...... Akoma mou erxetai sta autia to' Syntrofoi gyriste piso' sto proigoumeno sinedrio syriza, toso syntrofoi metaksi tous. Kai kati teleuteo oso diaferei o antreas papandreou apo ton konstantino karamanli allo toso diaferei o tsipra apo to samara, oloi mazi gia tis ependiseis kai gia to kerdos twn ligwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο άρθρο της εφημερίδας γινόταν λόγος για κίνδυνο «μια συχνότητα που παραχωρήθηκε στην Αριστερά να καταλήξει στα χέρια αδίστακτων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι του Σαμαρά, ανοικτοί ακόμη και προς την Ακροδεξιά» .......Pragmatika gelaei kaneis otan oi kommounustarades tou Syriza xinoun dakrya gia tous ergazomenous, alla stin ousia auto pou tous kaiei einai to an tha kanei o stathmos h oxi to paixnidi tou Samara les kai an pigaine se autous den tha ginotan to paixnidi tou Tsipra. Oxi Oxi me tipota, h aristera anikei sto lao opos kai oli i megali atomiki idioktisia tou tsipra...... Akoma mou erxetai sta autia to' Syntrofoi gyriste piso' sto proigoumeno sinedrio syriza, toso syntrofoi metaksi tous. Kai kati teleuteo oso diaferei o antreas papandreou apo ton konstantino karamanli allo toso diaferei o tsipra apo to samara, oloi mazi gia tis ependiseis kai gia to kerdos twn ligwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουσιαστικά θα συμφωνήσω μαζί σου. Ως γνωστόν ο Τσίπρας αντιγράφει τον Αντρέα ακροβατώντας και με λιγότερη συνέπεια. Και, είτε το θέλουμε είτε όχι, υπάρχει βάσιμη πιθανότητα η ιστορία να επαναληφθεί, αλλά αυτή τη φορά σαν κωμωδία ή ίσως και τραγωδία. Θα δείξει.

      Διαγραφή