5 Ιουνίου 2016

To προφίλ του Ελληνα ασθενούς

Φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης λαμβάνει τουλάχιστον ένας στους τέσσερις Ελληνες ενηλίκους, ενώ ένας στους πέντε προσπαθεί φαρμακευτικά να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Την πεντάδα των πιο συχνά χορηγούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα συμπληρώνουν τα σκευάσματα για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, τα οποία λαμβάνει το (12,3%) του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, οι αντιθρομβωτικοί παράγοντες (12,3%) και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη (8,5%).
Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών, με περίπου το 5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι λαμβάνει σχετικό φάρμακο. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων καταναλώνει αγχολυτικά.

Την εικόνα αυτή της «φαρμακοληψίας» στην Ελλάδα, καταγράφει εθνική μελέτη για τη διατροφή και την Υγεία του Ελληνα που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας (πρόεδρος Αντωνία Τριχοπούλου) σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. 


Οπως ήταν αναμενόμενο, η σειρά «προτίμησης» των φαρμάκων, συμπίπτει και με το «προφίλ» του Ελληνα όσον αφορά τις παθήσεις από τις οποίες ταλαιπωρείται περισσότερο. Οπως κατέδειξε η έρευνα, το 41,7% φέρει ενδείξεις υπέρτασης, το 13% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και το 11,4% των ενηλίκων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η χρόνια κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες (11,4%) και λιγότερο τους άνδρες (3,1%). 

Συνολικά τρεις στους πέντε ενήλικες (59,6%) δήλωσαν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ η αναλογία αυξάνεται στους εννέα στους δέκα στις ηλικίες άνω των 65 ετών (90,3%). 

Στην Ελλάδα, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αφορά κυρίως τους άνδρες. Στο σύνολο του πληθυσμού των ενήλικων ανδρών της χώρας, περίπου το 5% των ατόμων έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου (13,2% σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας). Ο επιπολασμός* του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι χαμηλός (2%). 
Περίπου ένας στους δέκα ενήλικες (8,6%) δήλωσε ότι έχει νοσήσει ή νοσεί από άσθμα, συμπεριλαμβανομένου και του αλλεργικού άσθματος. Δύο στους πέντε (38,9%) δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα μέσης ή αυχένα, με τις γυναίκες (45,6%) να κρατούν τα «σκήπτρα».

Η μελέτη αναδεικνύει το πρόβλημα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στην Ελλάδα ως μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Επτά στους δέκα ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το πρόβλημα είναι συχνότερο μεταξύ των ανδρών (78%), παρά μεταξύ των γυναικών (68%). Ωστόσο, οι άνδρες είναι συχνότερα υπέρβαροι, ενώ οι γυναίκες είναι συχνότερα παχύσαρκες. Η μέση κατανάλωση λαχανικών και φρούτων στην Ελλάδα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και πλέον είναι χαμηλότερη των διεθνών συστάσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες για τη μείωση του κινδύνου χρόνιων νοσημάτων απαιτείται η κατανάλωση τουλάχιστον 400 γραμμαρίων λαχανικών και φρούτων την ημέρα, μόνο το 25% του ενήλικου πληθυσμού προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες. Κατά μέσον όρο, οι Ελληνες καταναλώνουν 117 γραμμάρια φρούτων και 188 γραμμάρια λαχανικών την ημέρα.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές, από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει ότι η υγεία των Ελλήνων και των Ελληνίδων τείνει να υποβαθμιστεί, εξαιτίας μεταξύ άλλων του υψηλού και αυξανόμενου επιπολασμού* της παχυσαρκίας, της προοδευτικής εγκατάλειψης της σωματικής άσκησης, της προοδευτικής απομάκρυνσης από την παραδοσιακή ελληνική διατροφή και του ανεπαρκούς ελέγχου της υπέρτασης και του διαβήτη. Και προτείνουν εντατική ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού στα θέματα πρόληψης.


Πηγή: www.kathimerini.gr
Αναλυτικά στο: http://www.hydria-nhns.gr/images/book-hydria-120516print.pdf

*επιπολασμός: η συχνότητα εμφάνισης μιας νόσου και η εξάπλωσή της σ' ένα ορισμένο διάστημα.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου