4 Φεβρουαρίου 2017

«Διώρυγα Μοράβα»: Μία ιδέα 100 ετών αναβιώνει

Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, η πλωτή σύνδεση Βελιγραδίου - Θεσσαλονίκης, αναβίωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάντερ Βούτσιτς. Πρόκειται για μια πολύ παλιά ιδέα, γνωστή ως «Διώρυγα Μοράβα», που θα συνδέει τον σερβικό πλωτό ποταμό Μοράβα που εκβάλλει στον Δούναβη, με τον ποταμό Αξιό, ή Vardar, όπως τον αποκαλούν οι γείτονές μας.

Ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, είπε στο Βελιγράδι για το θέμα: «Ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα» σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Το συγκεκριμένο πλάνο δεν είναι καινούργιο, είναι μια ιδέα 100 ετών. Ήδη από την δεκαετία του 1970 υπήρχε σχετική μελέτη, ενώ τελευταία είχε συζητηθεί και το 2013. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στις αρχές Φεβρουαρίου του 2013 τα ΜΜΕ σε Βελιγράδι και Σκόπια, σε συνάντησή τους τότε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, ο Nikola Gruevski και ο Ivica Dacic συζήτησαν, μετά από πρόταση του δεύτερου, τη μελέτη της πλωτής σύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη. Η Σερβική Κυβέρνηση είχε αναθέσει στην κινεζική εταιρεία «China Gezhouba Group Corporation», την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την κατασκευή της πλωτής οδού με τίτλο «Διώρυγα Μόραβα». Σχετικό πρωτόκολλο κατανόησης είχαν υπογράψει ο Σέρβος υπουργός Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας και ο πρόεδρος της κινέζικης εταιρείας.

Σύμφωνα με τους Σέρβους εμπειρογνώμονες, για την υλοποίηση του έργου θα πρέπει να κατασκευασθούν μία νέα διώρυγα καθώς και ένα σύστημα φραγμάτων στη νότια Σερβία. Επίσης θα πρέπει να διαπλατυνθεί η κοίτη του Αξιού έως την εκβολή του στο Αιγαίο. Το κόστος υλοποίησης του σχεδίου, προϋπολογίζεται στα 12 δις δολάρια, ποσό αρκετά υψηλό αλλά όχι απαγορευτικό.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.grrizopoulospost.com






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Ωραία σχέδια αλλά αυτήν την περίοδο είναι μόνο όνειρα! Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, δεν έχει να πάρει πέντε αναγκαία πράγματα για τα νοσοκομεία και συζητά για έργα δεκάδων δις ευρώ! Απλά συζητούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή