2 Ιουνίου 2017

Γαλλία: Υπουργοί και βουλευτές δεν θα προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους

Η γαλλική κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει στους υπουργούς και τους βουλευτές να απασχολούν και να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους, στο πλαίσιο ενός σχεδίου ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έγινε χθες γνωστό από τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού.

Η κυβέρνηση στοχεύει να «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη δημόσια ζωή» με τη βοήθεια δύο νέων νομοσχεδίων και μιας μεταρρύθμισης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, επισήμανε ο υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές επισκιάστηκε από το σκάνδαλο με πρωταγωνιστή το φαβορί, εκείνη την εποχή, για την προεδρία, τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε γνωστό ότι θα παρουσιάσει «εντός μερικών εβδομάδων» τη συνταγματική αναθεώρηση στην οποία στοχεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση με επίκεντρο την ανεξαρτησία των εισαγγελέων. Οι εισαγγελείς ζητούν εδώ και καιρό να αφαιρεθεί κάθε εξουσία από την κυβέρνηση σχετικά με τον διορισμό των εισαγγελέων.

Ο 
Φρανσουά Μπαϊρού διευκρίνισε ότι αυτή η μεταρρύθμιση, μια υπόσχεση της εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν, θα γίνει στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο υπουργός υποσχέθηκε επίσης μια «αναμόρφωση» της κρατικής χρηματοδότησης της πολιτικής ζωής, μέσω ιδίως της δημιουργίας μιας «τράπεζας της Δημοκρατίας» που θα μπορούσε να δανείζει χρήματα στα κόμματα για τη διεξαγωγή των προεκλογικών τους συγκεντρώσεων. Την ίδια ώρα οι λογαριασμοί των κομμάτων θα υποβάλλονται για πιστοποίηση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πηγές: tovima.gr, protothema.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου