2 Ιουνίου 2017

Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δηλώνοντας ότι «από σήμερα» οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης. Οι ΗΠΑ θα τερματίσουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, τόνισε. Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου προκαλεί διεθνώς απογοήτευση και θύελλα αντιδράσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η συμφωνία του Παρισιού φέρνει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ προς όφελος άλλων χωρών, ενώ ανέφερε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανείσοδο των ΗΠΑ στην συνθήκη ή θα προσπαθήσει για μια νέα συνθήκη με δίκαιους όρους για τις ΗΠΑ.

Ο Ντ. Τραμπ εξήγησε προσωπικά χθες την απόφασή του αυτή, σε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τέσσερις ηγέτες, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι. 

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα παγκοσμίως στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μετά από την Κίνα. Ωστόσο, το Πεκίνο επανέλαβε τη δέσμευσή του για επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, ακυρώνοντας την κατασκευή περίπου 100 εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και επενδύοντας δισεκατομμύρια σε μεγάλα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση του Ντ. Τραμπ 

Απογοήτευση αλλά και θύελλα αντιδράσεων προκαλεί διεθνώς η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Σε κοινή δήλωσή τους, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, εξέφρασαν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας ότι η συνθήκη του Παρισιού προσφέρει «σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για ευημερία και ανάπτυξη».

«Απογοητεύθηκε» η Τ. Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι «απογοητεύθηκε» από την απόφασή του. «Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)» σημειώνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

ΟΗΕ: Η απόσυρση των ΗΠΑ αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση». Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συμφωνία-σταθμό για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015, αποτελεί «μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια», είπε χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντεζάρικ. 
Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα». 

Ομπάμα: Ο Τραμπ απορρίπτει το μέλλον. "Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απορρίπτει το μέλλον με την απόφασή της αυτή" σχολίασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Πρόσθεσε δε ότι «οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ηγούνται της προσπάθειας για το κλίμα» ενώ επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι η συγκεκριμένη κίνηση αντανακλά τo έλλειμμα ηγεσίας στις ΗΠΑ. 

Ο Καναδάς εκφράζει την απογοήτευσή του. «Ο Καναδάς είναι βαθιά απογοητευμένος από τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο» είπε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Κάθριν Μακ Κένα. «Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή» ανέφερε.

Ιαπωνία: Η απόσυρση των ΗΠΑ είναι «λυπηρή». Η Ιαπωνία δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν «λυπηρή» και ότι η αλλαγή κλίματος απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.«Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η ηγεσία των ανεπτυγμένων χωρών είναι εξαιρετικής σημασίας (σε θέματα κλίματος), και η σταθερή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού είναι κρίσιμη υπό αυτή τη σκοπιά», είπε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Ζ.Κ. Γιούνκερ: Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη. «Ο πλανήτης μπορεί να βασιστεί στην Ευρώπη» μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από την συνθήκη του Παρισιού δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας «μοιραίο λάθος» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Κινέζος πρόεδρος: Η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις της. Μία ημέρα πριν επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ο Κινέζος πρόεδρος Λι Κετσιάνγκ διαβεβαίωσε από το Βερολίνο ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, οι ηγέτες των οποίων συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου