6 Ιουνίου 2017

H Παγκόσμια Τράπεζα αισιοδοξεί για την ανάπτυξη

Η Παγκόσμια Τράπεζα για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διόρθωσε επί τα χείρω την πρόγνωσή της για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Φέτος προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και του χρόνου 2,9%. 
Απο τη Deutsche Welle 

«Για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια δεν διορθώσαμε προς τα κάτω την πρόγνωσή μας για την παγκόσμια οικονομία και αυτό πιστεύω πως είναι ένα καλό σημάδι», δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αϊχάν Κόζε, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κυμανθεί το τρέχον έτος στο 2,7% για να ανέλθει το 2018 και το 2019 θα σε 2,9%. Το γεγονός ότι ο διεθνής οργανισμός με έδρα την Ουάσινγκτον συνεχίζει να υιοθετεί την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον περασμένο Ιανουάριο, οδηγεί στην εκτίμηση, σύμφωνα με τον Αϊχάν Κόζε, ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν εξασθενήσει.

Οι αγορές «αντέδρασαν πολύ καλά» στην αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα (FED), υποστηρίζει ο οικονομολόγος. Οι αυξήσεις έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017. Επιπλέον έχει περιοριστεί η αβεβαιότητα σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μετά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Στις θετικές εξελίξεις προστίθεται και η σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου από τον OPEC, τον οποίο απαρτίζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι εταίροι τους.

H πολιτική Τραμπ ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη

Ο Αιχάν Κόζε ανέφερε ωστόσο ότι η μεταναστευτική και εμπορική πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνεται στους παράγοντες που επηρεάζουν δυσμενώς τις προοπτικές ανάπτυξης. «Εάν δεν υπάρξουν ξεκάθαρες πολιτικές, τότε οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναβάλουν σημαντικές αποφάσεις», προειδοποιεί ο ειδικός από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι ο αργός ρυθμός επενδύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία και η Τουρκία. Ο αργός αυτός ρυθμός διαρκεί τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2016 ο μέσος όρος ήταν 3% ενώ το 2010 είχε φθάσει το 10%.

Και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα κινηθεί στο 6,5% φέτος και στο 6,3% τον ερχόμενο χρόνο, η Ρωσία και η Βραζιλία αναμένεται να σημειώσουν και πάλι ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια . «Αυτή είναι μια καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία» δηλώνει ο Αιχάν Κόζε, προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναι σημαντικοί εισαγωγείς προϊόντων από βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Γερμανία.

Τέλος, ανέφερε ότι ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη είναι η αλλαγή του κλίματος και η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, η οποία αφορά έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων και δεν επιτρέπει την ομαλή ανάπτυξη πολλών χωρών.

AFP / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου