11 Οκτωβρίου 2017

Ανακήρυξη και αναστολή της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

(upd) Κείμενο που διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία καθώς και την προσωρινή αναστολή ισχύος της διακήρυξης, υπέγραψε ο ηγέτης στην Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, αργά το απόγευμα της Τρίτης. Επιθυμεί έτσι να στείλει «μήνυμα διαλόγου με την υπόλοιπη Ισπανία», όπως δήλωσε στην πολυαναμενόμενη και ιστορική ομιλία του ο Πουτζδεμόντ στη Βουλή για το μέλλον της ισπανικής περιφέρειας, «είναι σημαντικό να μειωθούν οι εντάσεις»  σημείωσε.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας». «Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία» αναφέρει.

Όμως ο Πουτζντεμόντ πρότεινε ενώπιον του κοινοβουλίου της επαρχίας να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος. 


«Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις» είπε ο Πουτζδεμόντ, τονίζοντας ότι "δεν απευθύνει απειλές" και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας «δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση».

«Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση», συνέχισε ο Πουτζδεμόντ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος»

«Συμβολική πράξη»

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, που υπογράφηκε χθες το βράδυ από το σύνολο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στο περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και από τον καταλανό πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόντ, είναι προς το παρόν μια «συμβολική πράξη», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης. «Η κήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει από το κοινοβούλιο της Καταλωνίας», κάτι που δεν συνέβη, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τζόρντι Τουρούλ. 

Η υπογραφή από 72 βουλευτές που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και από την καταλανική κυβέρνηση ήταν «μια συμβολική πράξη με την οποία υπογράψαμε όλοι τη δέσμευσή μας να κηρύξουμε την ανεξαρτησία». Όμως ο Τουρούλ διευκρίνισε πως πρόκειται «για νεκρό χρόνο, όχι για αποκήρυξη ή για βήμα προς τα πίσω».

«Μη αποδεκτή» για την ισπανική κυβέρνηση η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και η αναστολή της εφαρμογής της. 

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι "μη αποδεκτή", όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

"Μια έμμεση ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολουθείται κατόπιν από μια σαφή αναβολή (...) δεν είναι αποδεκτή" είπε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης που μίλησε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο. 


Διευκρινίσεις από Καταλωνία ζητά ο Ραχόι. Το πρώτο βήμα προς την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, κάτι που θα επέτρεπε την αναστολή της πολιτικής αυτονομίας της Καταλωνίας, έκανε σήμερα Τετάρτη ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει επίσημα από την κυβέρνηση της Καταλωνίας να επιβεβαιώσει εάν προκήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής ή όχι», είπε στο διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό ο Ραχόι.


Σχόλια του γερμανόφωνου τύπου 

Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν πολλές γερμανικές εφημερίδες στο διαδίκτυο, όσα διαδραματίζονται στην Καταλονία, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle:

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Πουτζεμόντ αναβάλλει την απόφαση για την ανεξαρτησία» σημειώνει: «Απογοήτευση στους δρόμους της Βαρκελώνης. Ο τοπικός πρωθυπουργός απευθύνει έκκληση στην Μαδρίτη για διάλογο. Στην ομιλία του, την οποία ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση τόνισε ότι "ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών".

Tο Spiegel Online παρατηρεί: Ο Κάρλες Πουτζεμόντ δεν εγκαταλείπει τον στόχο μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Αναστέλλει ωστόσο τη διαδικασία, για να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες διάλογο και μια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης. Με την ενέργεια αυτή ο τοπικός πρωθυπουργός απέφυγε περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης».

Σε σχόλιο με τίτλο «Ο Πουτζμόντ φρενάρει λίγο πριν το χείλος του γκρεμού», η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει: «Ο Πουτζεμόντ ο, με περισσή αυτοπεποίθηση, καπετάνιος του πλοίο με το όνομα "Independencia" προκαλεί άξαφνα φόβο στους ανθρώπους. Δεν θέλει να παραδεχθεί ότι το πλοίο του συγκρούστηκε με παγόβουνο και βυθίζεται πλέον αργά, αλλά σταθερά».

Η Stuttgarter Zeitung σημειώνει: «Η παγκοσμιοποίηση ξυπνά σε πολλούς νοσταλγία για μια εθνική ταυτότητα και απομονωτισμό. Τα μικρά κράτη όμως αποτελούν εμπόδιο και δεν μας επιτρέπουν να βλέπουμε ξεκάθαρα πέρα από την αυλή μας. Θα ήταν παράδοξο αν στην Ευρώπη, την πατρίδα του οράματος για μια πολιτική χωρίς σύνορα, χαραχθούν νέες συνοριακές γραμμές.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, 
Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου