10 Οκτωβρίου 2017

Που διαθέτουν οι νομπελίστες το χρηματικό έπαθλο;

Δεν γίνεται πάντα γνωστό κυρίως όταν επενδύεται σε ακίνητα ή στην προσωπική διασκέδαση. Αλλά όταν πρόκειται για αγαθοεργίες... λύνονται οι γλώσσες. Το 2012, η ΕΕ διέθεσε το ποσό στη Unicef για τα προσφυγόπουλα. Από τη Deutsche Welle:

Θρυλείται ότι ο Ερνστ Χεμινγουέι σύρθηκε στο κρεβάτι για να ψιθυρίσει στη γυναίκα του το νέο: «Κέρδισα το πράγμα» της είπε. «Ποιο πράγμα;» αναρωτήθηκε εκείνη. «Το σουηδικό πράγμα». Εννοούσε το βραβείο Νομπέλ χωρίς να πετάει στα ουράνια από ενθουσιασμό. Μάλιστα σκέπτονταν να το αρνηθεί, αλλά πρυτάνευσε η περιέργεια τι θα μπορούσε να κάνει με το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.

Από αγαθοεργίες μέχρι μοτοσυκλέτες

940.000 ευρώ για την ακρίβεια, δεν είναι και λίγα, μαζί με την διεθνή διάκριση και ένα δείπνο με τον βασιλιά. Τι κάνουν όμως οι νομπελίστες με τόσα πολλά χρήματα; «Το Ίδρυμα Νομπέλ δεν δίνει συμβουλές για τη διαχείριση των χρημάτων» τονίζει εκπρόσωπός του. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν τα κάνουν δωρεές, τα χρησιμοποιούν ιδιωτικά. Οι γλώσσες λύνονται όταν δίνονται για αγαθοεργούς σκοπούς. Ο τελευταίος κάτοχος του βραβείου Ειρήνης, ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος έδωσε το ποσό για τα θύματα του εμφυλίου στη χώρα του. «Το βραβείο ανήκει στους Κολομβιανούς και κυρίως σε αυτούς που υπέφεραν στον πόλεμο» τουίταρε. Η ΕΕ που πήρε το αντίστοιχο βραβείο το 2012, διπλασίασε το ποσό και το δώρισε στη Unicef για τα προσφυγόπουλα. Ο Μπάρακ Ομπάμα έδωσε το ποσό σε οργανώσεις μεταξύ άλλων βετεράνων του πολέμου, φτωχών φοιτητών και θυμάτων του σεισμού στην Αϊτή. 


Συχνά βέβαια οι νομπελίστες χρηματοδοτούν πρότζεκτ που έχουν να κάνουν με προσωπικά βιώματα ή ανάγκες. Ο βιοχημικός Γκίντερ Μπλόμπελ, που έζησε σαν παιδί τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, έδωσε το χρηματικό έπαθλο από το βραβείο Νομπέλ Ιατρικής του 1999, για την ανοικοδόμηση της Frauenkriche και της Συναγωγής στην πόλη. Η κάτοχος του βραβείου Λογοτεχνίας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς είπε ότι ήθελε να χρηματοδοτήσει το νέο της βιβλίο. Αλλά και η φυσικός Μαρία Κιουρί, δύο φορές κάτοχος του βραβείου, επένδυσε το ποσό στην έρευνα και τα βιβλία της. Άλλοι αγόρασαν ακίνητα, επένδυσαν ...στην οικογένεια και στη διασκέδασή τους, άλλοι σε μοτοσικλέτες και γιωτ κι άλλοι στο κήπο τους.

Αϊνστάιν: Ότι έδωσε για το διαζύγιό στη γυναίκα του πήρε πίσω μετά από δύο χρόνια, με το βραβείο Νομπέλ 

Τα έσοδα από τους τόκους

Για το ύψος του ποσού αποφασίζει το Ίδρυμα Νομπέλ. Στο τέλος της ζωής του το 1896, ο εφευρέτης της δυναμίτιδας Άλφρεντ Νομπέλ ήταν ένας από τους πιο πλούσιους Ευρωπαίους της εποχής του. Σήμερα η περιουσία του θα είχε αξία γύρω στα 182 εκ. ευρώ. Στη διαθήκη του όρισε ότι οι τόκοι από αυτό το ποσό να μοιράζονται σε αυτούς που ωφελούν την ανθρωπότητα. Το ύψος του χρηματικού επάθλου που μοιράζεται το πολύ σε 3 προσωπικότητες ανά κατηγορία, εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων. Το 2011 μειώθηκε το ποσό από 10 σε 8 εκ. σουηδικές κορώνες. Πριν λίγες ημέρες το Ίδρυμα ανακοίνωσε ότι φέτος το ποσό που θα δοθεί είναι 10 εκ. σουηδικές κορώνες ανά κατηγορία. «Σε μια εποχή που η γνώση και τα δεδομένα αμφισβητούνται, τα ποσά αυτά είναι σημαντικά όσο ποτέ άλλοτε» δικαιολόγησε ο επικεφαλής του Ιδρύματος Καρλ Χένρικ Χέλντιν την αύξηση.

Διορατικοί υπήρξαν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και η πρώτη του γυναίκα Μιλέβα. Στο κείμενο του διαζυγίου αναφέρθηκε ότι η γυναίκα και τα παιδιά τους θα έπαιρναν ένα συνολικό ποσό που αντιστοιχούσε σε ενα βραβείο Νομπέλ, δύο χρόνια πριν το κερδίσει στην πραγματικότητα το 1921. Το που διέθεσε τελικά το δικό του ποσό ο Χέμινγουέη, δεν κατατέθηκε στη δημόσια μνήμη.

Τερέζα Μινχ, dpa / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: Deutsche Welle  



Τα βραβεία Νομπέλ του 2017
που 
το κάθε ένα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο περίπου 945.000 ευρώ 

Σε τρεις Αμερικανούς το Νομπέλ Ιατρικής / Φυσιολογίας 2017
Το εφετινό Βραβείο Νομπέλ Ιατρικής και Φυσιολογίας μοιράζονται τρεις αμερικανοί: ο Τζέφρι Χωλ (Jeffrey C. Hall) του Πανεπιστημίου του Μέιν, ο Μάικλ Ρόσμπαχ (MichaelRosbach) του Πανεπιστημίου Brandeis και ο Μάικλ Γιάνγκ (Michael W. Young) του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τους μηχανισμούς που ελέγχουν τους κιρκαδικούς (ή κιρκαδιανούς) ρυθμούς, δηλαδή το βιολογικό ρολόι φυτών, ζώων και ανθρώπων. Η ζωή στη Γη είναι προσαρμοσμένη στην περιστροφή του πλανήτη και ο κύκλος φωτός – σκότους έχει μεγάλη βιολογική σημασία. Το βιολογικό αυτό ρολόι ρυθμίζει σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι η έκκριση των ορμονών, η συμπεριφορά, η θερμοκρασία του σώματος, ο μεταβολισμός και φυσικά ο ύπνος και η εγρήγορση.

Νόμπελ Φυσικής: Σε τρεις Αμερικανούς για τον εντοπισμό των βαρυτικών κυμάτων
Το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2017, όπως ανακοίνωσε η σουηδική Ακαδημία Επιστημών απονεμήθηκε κατά το ήμισυ στον καθηγητή Rainer Weiss του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και κατά το άλλο ήμισυ στους καθηγητές Barry C. Barich του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Cal Tech), Kip Thorne του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Cal Tech). Οι ερευνητές αυτοί πρωτοστάτησαν στη δημιουργία και την ανάπτυξη των ειδικών παρατηρητηρίων LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) τα οποία εντόπισαν και τελικά απέδειξαν την πραγματικότητα της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων που είχε προβλέψει η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Albert Einstein από το 1916. 

Για την ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας το Νομπέλ Χημείας 2017
Σε τρεις επιστήμονες, στον Ελβετό Ζακ Ντιμποσέ, τον Αμερικανό Γιόακιμ Φρανκ και τον Βρετανό Ρίτσαρντ Χέντερσον, έδωσε η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών το Νόμπελ Χημείας για το 2017, βραβεύοντάς τους για την ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας, η οποία απλοποιεί και βελτιώνει την απεικόνιση των βιομορίων. «Αυτή η μέθοδος έχει εισάγει τη βιοχημεία σε μία νέα εποχή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ακαδημίας, τονίζοντας ότι «οι ερευνητές μπορούν τώρα να παγώσουν τις μεσαίες κινήσεις των βιομορίων και να δουν διαδικασίες που προηγουμένως ήταν αδύνατον να γίνουν ορατές, εξελίξεις αποφασιστικές για τη βασική κατανόηση της χημείας της ζωής και της εξέλιξης των φαρμακευτικών». 

Στον Βρετανό, γεννημένο στην Ιαπωνία, συγγραφέα και σεναριογράφο Καζούο Ισιγκούρο (Kazuo Ishiguro) απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017. Όπως ανακοίνωσε η σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη, ο 63χρονος συγγραφέας βραβεύθηκε «για μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης τα οποία αποκαλύπτουν την άβυσσο που ανοίγεται κάτω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο». Το πιο γνωστό του έργο είναι το «The Remains of the Day» (Tα απομεινάρια μιας μέρας).

Το Νόμπελ Ειρήνης 2017 στην οργάνωση ICAN κατά των πυρηνικών
Μήνυμα κατά των πυρηνικών εξοπλισμών, προειδοποιώντας για καταστροφικές τους επιπτώσεις, στέλνει η Νορβηγική Επιτροπή με τη βράβευση της Διεθνούς Εκστρατείας Κατάργησης Πυρηνικών Όπλων ICAN. Αιτιολογώντας την επιλογή της η Νορβηγική Επιτροπή τόνισε πως η ICAN τιμάται «για τη συμβολή της στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης πυρηνικών όπλων». Εδώ και χρόνια η διεθνής οργάνωση, οι οποία αποτελείται στην ουσία από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις 100 χωρών, αγωνίζεται για μια συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Στον Ρίτσαρντ Θέιλερ το Νόμπελ Οικονομίας 2017. Για τη συνεισφορά του στο πεδίο των συμπεριφορικών οικονομικών (behavioural economics), δείχνοντας πώς τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις υποτιθέμενες ορθολογικές αγορές, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία των Επιστημών. Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση για το βραβείο.

Σχετική με τον 
 Άλφρεντ Νομπέλ ανάρτηση: Δυναμίτης: Μια εκρηκτική ιδέα 150 χρόνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου