2 Οκτωβρίου 2017

Στα 6 δισ. ευρώ βάζει τον πήχη των νέων προβλέψεων στις Τράπεζες ο SSM

Θέμα ελλιπούς κάλυψης των επισφαλών δανείων από προβλέψεις αναμένεται να αναδείξει ο έλεγχος που έχει ξεκινήσει ο SSM στα δανειακά χαρτοφυλάκια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών. Το πρόβλημα φαίνεται να είναι πιο έντονο στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, μικρότερο στην Eurobank, ενώ ενδεχομένως να μην υπάρχει θέμα για την Εθνική Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο SSM (Single Supervisory Mechanism) πρόκειται να ορίσει ελάχιστο δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις στο 55%. Η επικείμενη, λίγο άνω του 55%, αύξηση του δείκτη κάλυψης από προβλέψεις, η οποία θα ανακοινωθεί στις τράπεζες προς τα τέλη του 2017, αναμένεται να οδηγήσει στον σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ. 

Ο δείκτης κάλυψης από προβλέψεις 

Το ύψος των επιπλέον προβλέψεων που θα αναγκαστούν να σχηματίσουν οι τράπεζες έναντι υπoκαλυμμένων δανείων θα είναι συνάρτηση του ποσοστού αύξησης του δείκτη κάλυψης από προβλέψεις και του ύψους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. 

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με το capital.gr, ο μέσος όρος του δείκτη κάλυψης για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες κινείται στο 50%. Συγκεκριμένα διαμορφώνεται για την Εθνική Τράπεζα στο 55,7%, την Eurobank στο 51,1%, την Alpha Bank στο 48% και την Τράπεζα Πειραιώς στο 45%.  Όπως προκύπτει, η Εθνική είναι η τράπεζα που μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια και ενδεχομένως να μη χρειαστεί να σχηματίσει καθόλου πρόσθετες προβλέψεις. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο ίδιο δημοσίευμα, για τη Eurobank και την Alpha Bank, η άνοδος του ελάχιστου επιπέδου υποχρεωτικής κάλυψης από προβλέψεις στο 55% μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων ύψους 860 εκατ. ευρώ και 2,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Για την Τράπεζα Πειραιώς, θα προκύψουν πρόσθετες προβλέψεις 3,2 δισ. ευρώ.

Ίσως τα παραπάνω στοιχεία να ήταν και ο λόγος για τις σημερινές μεταβολές τιμών των μετοχών των τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έτσι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Εθνική σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,35%, ενώ οι υπόλοιπες σημαντική πτώση (Eurobank -5,08%, Alpha Bank -5,99% και Τράπεζα Πειραιώς -8,97%).

Ο συμβιβασμός ΔΝΤ-ΕΚΤ 

​Το θετικό, πάντως, για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο συμβιβασμός μεταξύ των θέσεων ΔΝΤ και ΕΚΤ που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα, βάζοντας τέλος στη συζήτηση για AQRs (αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών).

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα επισπεύσει τα επικείμενα τεστ αντοχής στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για την κεφαλαιακή τους κατάσταση νωρίς μέσα στον Μάιο και, συνακόλουθα, επαρκής χρόνος μέχρι την εκπνοή του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, για την περίπτωση που χρειαστεί να καλυφθούν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες.

Η δήλωση αυτή, που σηματοδοτεί χρονικά την έναρξη στα stress tests (ελέγχους αντοχής) των ελληνικών τραπεζών τον Φεβρουάριο, ικανοποίησε το ΔΝΤ, το οποίο απέσυρε το πιεστικό αίτημα για διεξαγωγή AQR. "Αυτό που ενδιαφέρει το Ταμείο είναι να έχει μια εικόνα για τη μεσοπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες", δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν. Στο ίδιο μήκος κύματος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που συναντήθηκε την Πέμπτη με αντιπροσωπία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και τον πρόεδρο Ν. Καραμούζη, επιβεβαίωσε ότι δεν τίθεται πλέον θέμα AQR, το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά από τις ελληνικές τράπεζες οδικό χάρτη για τη μείωση των NPLs.

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας 

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» χθες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν αρκετά αισιόδοξος στο θέμα αυτό των Τραπεζών:

Αφού δήλωσε ότι: "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17%, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, που εξασφαλίζει ένα υψηλό απόθεμα εποπτικών κεφαλαίων. Παράλληλα, ο δείκτης κάλυψης (προβλέψεις προς επισφαλή ανοίγματα) είναι κοντά στο 50%, ποσοστό που επίσης βρίσκεται υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο".

Πρόσθεσε για τα stress tests: "Η επίσπευση των ελέγχων αντοχής για λίγους μήνες μέσα στο 2018, χρησιμοποιώντας ως βάση τα στοιχεία ολόκληρου του 2017, ώστε να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα πριν από το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, δεν είναι κάτι αρνητικό, το αντίθετο μάλιστα. Εκτιμώ ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε στις αγορές θετικές διαπιστώσεις για τις ελληνικές τράπεζες, τα αποθέματα κεφαλαιακής επάρκειας και τις λοιπές προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας περιουσιακών στοιχείων τους αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησής τους". 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου