1 Οκτωβρίου 2017

Γ. Στουρνάρας στην «Κ»: Η υπόθεση του Ελληνικού στέλνει δυσάρεστο μήνυμα στους επενδυτές

Η υπόθεση του Ελληνικού στέλνει ένα «πολύ δυσάρεστο μήνυμα» προς την επενδυτική κοινότητα, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Παράλληλα επισημαίνει τις θετικές επιπτώσεις της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, ενώ τονίζει ότι οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια είναι το κλειδί για τις τράπεζες.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία γενικότερα, και στον τραπεζικό χώρο ειδικότερα», τονίζει στη συνέντευξή του ο διοικητής της ΤτΕ και προσθέτει «εκτιμώ ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν δημιουργεί εμπόδια για το στόχο αυτό. Είναι σαφές ποιες υποχρεώσεις έχουμε και είναι στο χέρι μας να ολοκληρώσουμε τα βήματα το συντομότερο δυνατόν».

Χαρακτηρίζει ακραία την προσέγγιση του ΔΝΤ για τις τράπεζες και υποστηρίζει ότι η υιοθέτησή της θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6% του ΑΕΠ και εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς λόγο. 

«Είχαμε, ως ΤτΕ, ισχυρά επιχειρήματα, τα οποία επικοινώνησα στο Ταμείο αρκετό καιρό πριν, σε υπηρεσιακό επίπεδο, και στη διοίκησή του τις τελευταίες εβδομάδες», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει «τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν ήδη γίνει στον εγχώριο τραπεζικό τομέα συνηγορούν υπέρ της επιστροφής του στην κανονικότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν βρήκαμε επιχειρήματα για τα οποία οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαική τράπεζα του Βορρά ή του Νότου».

Μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό με το ΔΝΤ, καλεί τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πωλήσεις και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς.

«Πρέπει να πείσουμε ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική λειτουργία του συνολικού πλαισίου εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται: η διενέργεια πλειστηριασμών, ηλεκτρονικών ή μη, η σωστή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας των δανειοληπτών, καθώς και η πλήρης αξιοποίηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι υποχρεώσεις των τραπεζών είναι βεβαίως αυξημένες: με τόσες θετικές αλλαγές, είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ταχύτερη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων τους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις», δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση για τα μηνύματα που στέλνει η υπόθεση του Ελληνικού για τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό ο κ. Στουρνάρας κάνει λόγο για ένα «πολύ δυσάρεστο μήνυμα». «Είναι δυστυχώς πολύ δυσάρεστο το μήνυμα που αποστέλλεται στην επενδυτική κοινότητα από την υπόθεση του Ελληνικού. Εδώ φαίνεται να παραβιάζονται κανόνες της απλής λογικής. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να βρεθεί άμεσα λύση».

Πηγές: 
kathimerini.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχετική ανάρτηση:
29 Σεπτεμβρίου 2017 Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου