4 Οκτωβρίου 2017

Ενδιαφέρον του Χόλυγουντ να επενδύσει στο Νότιο Αιγαίο

Σύρος: Δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει σε περίπου έναν μήνα

Ζωντανό είναι το ενδιαφέρον ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Χόλυγουντ, να επενδύσουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νότιο Αιγαίο, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πολιτεία θα ολοκληρώσει όλα τα βήματα της διαδικασίας που απαιτείται, ώστε η επένδυση να καταστεί εφικτή και υλοποιήσιμη.

Αυτό επαναβεβαιώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Steven Bernstein, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Charles Lee και ο Martin Meunier, εκ των πρωτοπόρων στην τεχνική του animation και οι τρεις συντελεστές ταινιών που έχουν τιμηθεί με βραβεία Όσκαρ.

Αντικείμενο της κοινής συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε στο roof του ξενοδοχείου Electra Metropolis, ήταν η πρόταση δημιουργίας Σχολής Κινηματογράφου και στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικών παραγωγών στη Σύρο. 

Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος από το λιμάνι του νησιού

H πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά, πριν από έναν χρόνο, από τον Steven Bernstein, ο οποίος, επισκεπτόμενος τη Σύρο, «ανακάλυψε» το ιδεώδες φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό, για το γύρισμα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραπάνω επένδυσης για τα νησιά και τη χώρα συνολικά, σε μια περίοδο μεγάλης άνθησης του κινηματογραφικού τουρισμού, ανέλαβε άμεσα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, για την διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεγάλη επενδυτική πρόταση. 

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή και, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι ένα πρώτο και πολύ μεγάλο βήμα, που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου που αφορά τη Σύρο. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, μεταξύ των χωρών που, τα τελευταία χρόνια, προσελκύουν τις μεγάλες, διεθνείς κινηματογραφικές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές. 

(Από αριστερά): Ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Steven Bernstein, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών, Charles Lee και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. 

Όπως ανέφερε ο κ. Bernstein στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η απόφαση για την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης είναι ειλημμένη και χαρακτήρισε πολύ μεγάλο και ενθαρρυντικό το βήμα που έκανε η ελληνική πολιτεία, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε έναν μήνα από τώρα, οπότε θα γίνουν τα πρώτα μαθήματα κινηματογράφου, θα ξεκινήσει η λειτουργία της Κινηματογραφικής σχολής στη Σύρο. Ωστόσο, ο κ. Bernstein, τόνισε πως υπολείπονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα βάλει την Ελλάδα, με τρόπο ελκυστικό και ανταγωνιστικό, στον χάρτη των χωρών που φιλοξενούν τα γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν ο Charles Lee, όπως και ο Martin Meunier. 

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, από την πλευρά του δήλωσε: «Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πρωταγωνιστές εξωστρέφειας και καλών ειδήσεων, άνοιξαν ένα ακόμη παράθυρο αισιοδοξίας σ’ αυτή τη χώρα. Οι καλές ειδήσεις, οι λύσεις, οι θέσεις εργασίας και η αξιοποίηση των ευκαιριών, έρχονται μόνο μετά από πολύ σκληρή, καλή και επίπονη δουλειά, ακριβώς σαν αυτήν που εμείς κάνουμε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
16 Αυγούστου 2017
Σύρος: Φυσικό πλατό για κινηματογραφικές παραγωγές
12 Μαρτίου 2017
Στην Ερμούπολη της Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου